OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο ήρωας της παλαιστινιακής αντίστασης Χαλέντ Μεσάλ φέρεται ως ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Χαλέντ Μεσάλ προαλείφεται για νέος ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος είναι σημαίνον μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης από τη δεκαετία του 1990. Μάλιστα, το 1997 Ισραηλινοί πράκτορες έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Ο 68χρονος Μεσάλ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννημένος κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μεσάλ σε παιδική ηλικία μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά την πρώτη γενικευμένη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.

Μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του το 1997, ο Μεσάλ μετατράπηκε σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκείνη την περίοδο, με έδρα το Αμμάν, ο Μεσάλ είχε αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων για τη Χαμάς από το εξωτερικό.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μεσάλ είναι κεντρικό πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της Χαμάς, εργαζόμενος κυρίως από τη σχετική ασφάλεια της εξορίας, καθώς το Ισραήλ εξύφαινε συνεχώς σχέδια για τη δολοφονία άλλων ηγετών της Χαμάς που βρίσκονταν Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως συνέβαινε με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς, μπορούσε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή οργάνωση σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Όταν ο ηγέτης της οργάνωσης Αχμέντ Γιασίν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004 και ένα μήνα αργότερα δολοφονήθηκε από το Ισραήλ ο διάδοχός του Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ο Μεσάλ ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

Πηγές της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μεσάλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

Όπως και άλλοι ηγέτες της Χαμάς, ο Μεσάλ βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα αν θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ για το σχηματισμό του παλαιστινιακού κράτους ή θα συνεχίσει τον πόλεμο. Υπενθυμίζεται, ότι στην ιδρυτική διακήρυξη της Χαμάς γίνεται λόγος για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

Ο Χαλέντ Μεσάλ απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, όμως φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση ως αντάλλαγμα για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Παρίσι 2024: Στον τελικό της κωπηλασίας ο Στέφανος Ντούσκος

otavoice

ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων: Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Αποφυλακίστηκε ο σταθμάρχης Λάρισας – Σε κατ’ οίκο περιορισμό

otavoice

Τεχεράνη: Σε εξέλιξη η κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

otavoice

Ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους – Συλλαλητήρια σε Πλατύκαμπο και Φάρσαλα

otavoice

Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο, διάσπαρτες εστίες

otavoice