OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πάνω από 50 ρουκέτες έριξε η Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ

Μπαράζ ρουκετών στο βόρειο  Ισραήλ καταγράφηκε το μεσημέρι σε μια εξέλιξη η οποία θεωρείται απάντηση στο χτύπημα του ισραηλινού στρατού σε αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι υπάρχουν άμαχοι ανάμεσα σε όσους σκοτώθηκαν από το χτύπημα.

Βεβαίως η ρίψη ρουκετών από τη Χεζμπολάχ είναι αδιάκοπη ακόμη και τις τελευταίες μέρες ενώ στις περιοχές που πλήγηκαν έχουν ξεσπάσει σήμερα νέες μεγάλες πυρκαγιές.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται καθώς, παρά τις θετικές ενδείξεις των συνομιλιών, η απουσία συμφωνίας για εκεχειρία δυσχεραίνει την κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης περιοχών στην κεντρική Γάζα, όπου θεωρεί ότι εδρεύουν εξτρεμιστές – με ότι όμως αυτό συνεπάγεται για τον άμαχο πληθυσμό.

Αν και οι διαδοχικές αναφορές για λιμό στη Γάζα διαψεύστηκαν όλες – παρότι υπάρχει κίνδυνος κατά τους ειδικούς – μεγάλη ανησυχία προκαλεί το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στην περιοχή για την οποία, ωσ γνωστόν, δεν υπάρχει θεραπεία αλλά μόνο πρόληψη.

Χωρίς εκεχειρία όμως δεν μπορούν να υπάρξουν εμβολιασμοί.

Στο διπλωματικό επίπεδο, όλοι πλην Χαμάς, βλέπουν σημαντική πρόοδο μετά την Ντόχα αν και η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Η Χαμάς φροντίζει να μειώνει συνεχώς τις προσδοκίες με εκπρόσωπό της να δηλώνει σήμερα ότι είναι ψευδαισθήσεις τα περί κατάπαυσης του πυρός.

Πάντως, οι διαμεσολαβητές και ειδικά οι ΗΠΑ προσπερνούν τα όσα λέει η Χαμάς, με μοναδική εξαίρεση το σχόλιο αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά τα όσα δηλώνει δημοσίως η Χαμάς. 

«Αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού, και η Χαμάς βρίσκεται υπό τεράστια πίεση», πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «κρατούν τους κατοίκους της Γάζας σε ομηρία» αποτρέποντας την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Αν η Χαμάς πει όχι, σκεφτείτε τι θα προκαλέσει αυτό στους κατοίκους της Γάζας», τόνισε. 

Κατά τα λοιπά, εδώ συνεχίζεται το εβραϊκό Σάββατο και όλοι περιμένουν την άφιξη, αύριο, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Σκωτία: Ανακαλύφθηκε ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

otavoice

Ρωσία: Σεισμός 7,2 βαθμών στα ανοιχτά της Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι ΗΠΑ

otavoice

Ουκρανία: Η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επιδεινώνεται

otavoice

Προελαύνουν οι Ουκρανοί σε ρωσικό έδαφος- Οργή της Μόσχας για την είσοδο δημοσιογράφων

otavoice

Φωτιά στους Φούρνους- Εκκένωση περιοχών- Άνεμοι 8 μποφόρ

otavoice

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα μετά τις συνομιλίες, πάνω από 40.000 οι νεκροί – Χαμάς: Ψευδαισθήσεις τα περί κατάπαυσης πυρός

otavoice