OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Τελ Αβίβ μετά τις απειλές του Ιράν – Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες

Σειρήνες που προειδοποιούν για επίθεση με ρουκέτες ηχούν σε πολλές κοινότητες της Δυτικής Γαλιλαίας. Είναι προφανώς η πρώτη επίθεση της Χεζμπολάχ σε περισσότερες από 48 ώρες, μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, προαναγγέλοντας και άμεση συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι συγγενείς των 115 ανθρώπών που παραμένουν όμηροι της Χαμάς πρωτοστατούν σε διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, ανήμερα της συμπλήρωσης 300 ημερών πολέμου.

Το ισραηλινό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας προειδοποίησε σήμερα τους Ισραηλινούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του, Χαμάς και Χεζμπολάχ, ενδέχεται να στοχοποιήσουν ισραηλινά ή εβραϊκά ιδρύματα εκτός Ισραήλ.

Η προειδοποίηση, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φόβων στο Ισραήλ για μια επίθεση από τους εχθρούς του ως αντίποινα για τη δολοφονία ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Νέο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times αποκαλύπτει στο μεταξύ ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια  σκοτώθηκε από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε εισαχθεί κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη όπου φέρεται να διέμενε. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες μιλούσαν για τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Τελ Αβίβ μετά τις απειλές του Ιράν – Πιθανά χτυπήματα κατά του Ισραήλ και εκτός χώρας

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η ακρίβεια του χτυπήματος θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα της Μοσάντ για να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν σε διπλωματικό συναγερμό για αποτροπή ολοκληρωτικής σύρραξης

«Είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να κάνουν τις σωστές επιλογές τις επόμενες μέρες. Δεν μπορώ να προβλέψω τον αντίκτυπο αν αυτό δε συμβεί», προειδοποιεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ήδη η ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απαγορευτική για ταξίδια στο Λίβανο από αμερικανούς πολίτες.

«Η κατάσταση περιπλέκεται αλλά ακόμη προσπαθούμε για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τονίζει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Άμεσο, έμμεσο και υβριδικό σενάριο εκδίκησης από το Ιράν

Τις ανησυχίες ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, ενισχύουν οι εξελίξεις στην Τεχεράνη καθώς χιλιάδες ιρανοί, ακολουθούσαν τη σορό του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια ενώ η εντολή για απευθείας επίθεση στο Ισραήλ, ως αντίποινα, έχει ήδη δοθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς.

Τρία σενάρια «εκδίκησης» από το Ιράν προβάλλει ο διεθνής Τύπος:

  • Μια «άμεση επιχείρηση», όπως το μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν τον περασμένο Απρίλιο κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων στη Δαμασκό.
  • Μια «έμμεση επιχείρηση», από εντολοδόχους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου ή οι Χούθι της Υεμένης
  • και η τρίτη εκδοχή είναι μια υβριδική επιχείρηση γενικευμένη από τον αποκαλούμενο «Άξονα της Αντίστασης» που περιλαμβάνει και τη Χαμάς.

Από τη Γάζα η κόρη του Ισμαήλ Χανίγια υπόσχεται ότι «το αίμα του πατέρα της θα είναι η κατάρα για το Ισραήλ», ενώ την ίδια ώρα στο νότιο Λίβανο, ο ηγέτης της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ δήλωνε ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ έχει μπει σε νέα φάση, μετά και το πλήγμα στη νότια Βηρυτό.

Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Τελ Αβίβ μετά τις απειλές του Ιράν – Πιθανά χτυπήματα κατά του Ισραήλ και εκτός χώρας
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks while meeting with Republican presidential candidate former President Donald Trump at his Mar-a-Lago estate, Friday, July 26, 2024, in Palm Beach, Fla. (AP Photo/Alex Brandon)

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αυτήν την εβδομάδα.

«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε ο Νετανιάχου μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει εξόντωση του Μοχάμεντ Ντέιφ – Σιγή ιχθύος για τη δολοφονία του Χανίγια

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος ήταν 58 ετών, θεωρείται ότι ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ήταν εκείνος που την ανακοίνωσε με ηχητικό μήνυμα. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε στις 13 Ιουλίου σε επιδρομή στο Καν Γιουνίς της Γάζας και ακολούθησε το σχετικό βίντεο από τον ισραηλινό στρατό.

Ο αποκαλούμενος και Μπιν Λάντεν της Λωρίδας της Γάζας, είχε επιβιώσει από επτά απόπειρες του Ισραήλ να τον σκοτώσει –η πιο πρόσφατη το 2021. Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, είχε χάσει το ένα μάτι του και είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ένα πόδι του σε μια από τις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του.

Γεννήθηκε το 1965 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς, τη νότια πόλη της Γάζας, Είχε πτυχίο στις θετικές επιστήμες από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, προπύργιο των ισλαμιστών.Ο Ντέιφ εντάχθηκε στη Χαμάς όταν αυτή ιδρύθηκε το 1987, τους πρώτους μήνες της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Στο στόχο επτά φορές ο Χαλίντ Μεσάαλ

Με εντολή Νετανιάχου, η Μοσάντ επιχείρησε να δολοφονήσει το 1997 όταν ζούσε στην Ιορδανίακαι τον φερόμενο διάδοχο του Χανίγια, τον 68χρονο Χαλίντ Μεσάαλ. Πράκτορες της Ισραηλινής Μυστικής Υπηρεσίας μπήκαν με πλαστά Καναδικά διαβατήρια στη χώρα και έκαναν μία ένεση στο Μεσαάλ με μία τοξική ουσία ενώ περπατούσε στο δρόμο.

Οι τοπικές αρχές έμαθαν για την απόπειρα και συνέλαβαν τους δύο πράκτορες και ο τότε Βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από το Νετανιάχου το αντίδοτο που το έδωσε μετά από πιέσεις του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Ο Μεσάαλ ζει στο Κατάρ – όπως και ο Χανίγια – και επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Γάζα το 2012 όπου έγινε δεκτός ως ήρωας, με πλήθος κόσμου να τον επευφημεί.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ρωσία – Δύση: Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

otavoice

Παρίσι 2024: Στον τελικό των 50μ. ελεύθερο ο Γκολομέεβ

otavoice

Θρίαμβος!!! Ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Απόστολος Χρήστου, στα 200μ ύπτιο

otavoice

Ρεύμα: Στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση για τον Αύγουστο

otavoice

Αντιπαράθεση Μαξίμου – Χάρη Δούκα με αφορμή την επιλογή Τζιτζικώστα στην Κομισιόν

otavoice

Κρεμλίνο: Θα καταρρίψουμε τα μαχητικά F16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία

otavoice