OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συντονισμένη επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα – Πλήγματα με drones και πυραύλους

Για μεγάλη συντονισμένη ουκρανική επίθεση το πρωί της Τετάρτης (14/8) κάνουν λόγο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η εν λόγω επίθεση έγινε με τη χρήση 117 drones και τεσσάρων πυραύλων κατά πολλών ρωσικών περιοχών στη μεθόριο, όπου επί σειρά ημερών χτυπούν οι Ουκρανοί.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Βορόνες, περιοχής στα σύνορα με την Ουκρανία, έκανε λόγο για επίθεση με 35 drones στην περιοχή. «Δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε ο Γκούσεφ στο Telegram.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συντονισμένη επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα – Πλήγματα με drones και πυραύλους
(Strike group “Black Swan” 225th Brigade via AP)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατόπιν: «Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία με στόχο αρκετές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων αυτή του Κουρσκ».

Οι πύραυλοι και 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, ανέφερε το υπουργείο μέσω της πλατφόρμας Telegram, ενώ 37 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Βορόνεζ, μεταξύ άλλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συντονισμένη επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα – Πλήγματα με drones και πυραύλους
This image provided by Ukrainian army strike group “Black Swan” of the 225th Brigade, shows an aerial view of ruined Chasiv Yar, the site of heavy battles with the Russian troops in the Donetsk region, Ukraine, late July 2024. (Strike group “Black Swan” 225th Brigade via AP)

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο δεν ανακοίνωσε συνολικό αριθμό για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Οι επίθεση έρχεται οκτώ ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή στην περιοχή.

Το Κίεβο ανακοίνωσε, ακόμη, ότι ανέλαβε τον έλεγχο 74 περιοχών οικισμών στο Κουρσκ.

Ακόμη η Μόσχα, στις τελευταίες της ανακοινώσεις χθες (13/8) διαβεβαίωνε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αποκόπηκαν και απωθήθηκαν, ότι επιτιθέμενοι δηλαδή σε χωριά της περιοχής, βρίσκονται στα περίπου 28 με 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Βομβαρδίζεται η ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.

«Η κατάσταση στην περιφέρειά μας, την Μπιέλγκοροντ, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, εξαιτίας των βομβαρδισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Καταστράφηκαν σπίτια, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Για να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία του πληθυσμού και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στα θύματα, θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε επίπεδο περιφέρειας» από σήμερα, πρόσθεσε και τόνισε πως ζητεί η Μόσχα να κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Έκανε λόγο για επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον δυο χωριών της περιφέρειας — πρόκειται για το Σεμπέκινα και το Ουστίνκα. Οι αρχές στις περιφέρειες Κουρσκ, Βαρόνεζ και Μπριάνσκ έκαναν και αυτές λόγο για επιδρομές της Ουκρανίας με drones, διαβεβαιώνοντας πάντως πως καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αρχές στο Κουρσκ ανέφεραν ακόμη πως καταστράφηκαν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι πάνω από την περιφέρεια τη νύχτα.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την 6η Αυγούστου ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με τη Βαρόνεζ, κι υποστηρίζουν πως έχουν κυριεύσει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επικράτειας.

Οι ρωσικές αρχές αναγνωρίζουν πως έχασαν 28 κοινότητες και λένε πως τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη εκτείνονται σε ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12.

Κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους σε δεδομένα από ρωσικές πηγές συγκεντρωμένα από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ουκρανικά στρατεύματα έχουν προελάσει 800 χιλιόμετρα στην περιφέρεια Κουρσκ.

Για λόγους σύγκρισης, η Ρωσία έχει προελάσει 1.360 χιλιόμετρα στο ουκρανικό έδαφος από την 1η Ιανουαρίου, κατά την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης μοιάζει να είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τομείς της Ουκρανίας για να αμυνθεί.

Προώθηση δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος

Η Ουκρανία συνεχίζει σήμερα την εκτεταμένη επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος, όπου υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ, βομβαρδίζοντας παράλληλα εντατικά τη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης της οποίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «δύσκολες και σφοδρές» μάχες στην περιφέρεια του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία και όπου οι δυνάμεις του Κιέβου εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη επιδρομή ξένου στρατού στο ρωσικό έδαφος από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

«Υπάρχουν 74 οικισμοί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Γίνονται εκεί επιθεωρήσεις και λαμβάνονται μέτρα σταθεροποίησης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «εκατοντάδες» Ρώσοι έχουν αιχμαλωτισθεί.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του «προωθήθηκαν σε ορισμένες ζώνες κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα» στη διάρκεια της ημέρας, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο επιπλέον «40 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «απέκρουσαν» νέες ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου είπαν ότι έστειλαν ενισχύσεις και προκάλεσαν απώλειες στους αντιπάλους τους.

Στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η κατάσταση στην περιφέρειά μας του Μπέλγκοροντ παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη εξαιτίας βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σπίτια καταστράφηκαν, άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν», έγραψε στο Telegram.

Οι αρχές των περιφερειών του Κουρσκ, του Βορόνεζ, του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Μπριάνσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη προερχόμενα από την Ουκρανία καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Έπειτα από μια εβδομάδα ταχείας προώθησης των δυνάμεών του, ο στρατηγός Σίρσκι ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, παραδέχθηκαν τη Δευτέρα την απώλεια 28 οικισμών και ουκρανικά εδαφικά κέρδη σε μια ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε ρωσικές πηγές, στοιχεία από τις οποίες διαθέτει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ως μέτρο σύγκρισης, η Ρωσία έχει καταλάβει από την 1η Ιανουαρίου φέτος 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice

Κλιματική αλλαγή: Το προβλεπόμενο ταξίδι της φτώχειας

otavoice

Καραϊβική: Η τροπική καταιγίδα Ερνέστο μετατρέπεται σε τυφώνα

otavoice

Συνελήφθη ο αρχηγός της κατασκήνωσης, μετά τον θάνατο της 8χρονης σε πισίνα

otavoice

«Όχι» της Τουρκίας για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

otavoice

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ

otavoice