OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του σκληροπυρηνικού Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος της στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ θα είναι ο νέος ηγέτης του πολιτικού της γραφείου, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια πριν από μία εβδομάδα στην Τεχεράνη.

Γεννημένος σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα, νότια της πόλης Χαν Γιουνίς, ο 61χρονος Σινουάρ ήταν πρώην επικεφαλής του υπηρεσίας ασφαλείας Αλ Μαχντ της Χαμάς, με αποστολή την εξόντωση Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.

Θεωρείται από τα πλέον σκληροπυρηνικά στελέχη της Χαμάς, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως ο εγκέφαλος της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου εντός ισραηλινού εδάφους, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 πιάστηκαν όμηροι.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας έχει κοστίσει τη ζωή μέχρι σήμερα σε σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους, χιλιάδες έχει εκτοπίσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων του θύλακα και έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο δίκτυο Al Jazeera ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Νουρ Οντέ, με έδρα στη Ραμάλα, η επιλογή της Χαμάς να ονομάσει αρχηγό του κινήματος τον Σινουάρ βάζει στο επίκεντρο την πολεμική κατάσταση στη Γάζα και αναδεικνύει τον προσανατολισμό που θα ακολουθήσει η ένοπλη οργάνωση στο άμεσο μέλλον.

Για τους Παλαιστίνιους, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς σχεδόν σίγουρα πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και τη θεωρούν ως προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανατρέψει τις προσπάθειες διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός, στις οποίες ο Χανίγια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Σινουάρ δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση και για πολλούς αναλυτές αυτό ήταν ενδεικτικό για τη στάση που ήθελε να κρατήσει η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις: η επιλογή του σκληροπυρηνικού Γιαχία Σινουάρ στέλνει το μήνυμα ότι η οργάνωση συνεχίζει τον πόλεμο, εκφράζοντας παράλληλα περιφρόνηση για τη σφοδρότητα των ισραηλινών επιθέσεων.

Χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ χαιρέτισε την απόφαση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την επιλογή Σινουάρ ως ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύοντας ότι η οργάνωση είναι ενωμένη στη λήψη των αποφάσεών της.

Πηγή: Al Jazeera, ertnews.gr
(AP Photo/Adel Hana)

Σχετικά Άρθρα

Νέος διοικητής στο Άγιο Όρος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής

otavoice

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών σήμερα (7/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice

Διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ – Κάλεσμα Μπλίνκεν προς Ισραήλ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση

otavoice

ΜΚΟ: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «κακομεταχείριση και βασανιστήρια» σε φυλακές του Ισραήλ

otavoice

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου στον ποταμό Μοζέλα – Ένας νεκρός και οκτώ εγκλωβισμένοι

otavoice

Σε τεντωμενό σχοινί η Μέση Ανατολή – Το νέο όπλο της Χεζμπολάχ

otavoice