OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το Ισραήλ σφυροκοπά την κεντρική και νότια Γάζα – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ συνεχίζει τις αιματηρές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με θύματα αμάχους και παιδιά. Ο Μπάιντεν ζήτησε για ακόμη μία φορά από τον Νετανιάχου να υπογράψει αμέσως συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο δεν φαίνεται να εισακούγεται. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα μήνυμα προς το Ιράν πως η πολεμική μηχανή της χώρας του είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απειλή.

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός δεν είναι κοντά. Γίνονται μεν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και όταν ολοκληρωθούν αυτές, αναμένεται να συναντηθούν πάλι οι διαπραγματευτές στο Κάιρο αύριο και μεθαύριο. Όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η συνάντηση αυτή.

Αιγύπτιος διπλωμάτης που γνωρίζει όλα αυτά που συζητιούνται, λέει ότι είναι πολύ κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες, ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν μεν στην ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλες οι διαφορές τους και το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτά φαίνεται ότι είναι τα μεγάλα διακυβεύματα ακριβώς στο να επιτευχθεί μια εκεχειρία.

Όλο και πιο βαθιά χτυπούν οι ισραηλινές δυνάμεις στην κεντρική και νότια Γάζα με τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Χαν Γιούνις όπου οι νεκροί και οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.

To Αλ Τζαζίρα έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο ενός αποκεφαλισμένου παιδιού έπειτα από πλήγμα στη Χαν Γιούνις την ώρα που στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης γέμιζε από πολλά ακόμη τραυματισμένα μικρά παιδιά.

Οι νέες επιθέσεις αλλά και οι νέες εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού οδηγούν όλο και περισσότερους αμάχους σε μαζική έξοδο από τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Χαν Γιούνις, ακόμη και από ζώνες που θεωρούνταν ασφαλείς. Οι εκτοπισθέντες βρίσκονται σε απόγνωση.

Η νέα κλιμάκωση έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες πιέσεις που άσκησε ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Μπενιαμίν Νετανιάχου για σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων το συντομότερο. Κι ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποχώρησε από τη Μέση Ανατολή χωρίς να έχει εξασφαλίσει ξεκάθαρες και οριστικές δεσμεύσεις από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα σενάρια και για την αντιμετώπιση όλων των απειλών αλλά και για τη συνέχιση του πολέμου.

«Είμαι εδώ, σε μια αεροπορική βάση, για να παρακολουθήσω δια ζώσης τις προετοιμασίες μας για την αντιμετώπιση κοντινών και μακρινών απειλών. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, άμυνας και επίθεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

«Το πιο σημαντικό κατά τη δική μου άποψη είναι να θυμόμαστε ποιοι είναι οι στόχοι του πολέμου και να εκπληρώσουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για τη Χαμάς και για τους ομήρους και να κοιτάξουμε τώρα προς το Βορρά, καταλαβαίνουμε γιατί» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Το βλέμμα του Ισραήλ προς το Βορρά, που προωθεί ο Γκάλαντ, επιβεβαιώθηκε με νέες επιθέσεις του Ισραήλ σε 10 περιοχές του Λιβάνου μετά τη ρίψη ρουκετών της Χεζμπολά στα υψίπεδα του Γκολάν.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ, 130.000 οι εκτοπισμένοι – Προελαύνουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Παύλος Πολάκης – Αποχώρησε από την ΠΓ η ομάδα των «87»

otavoice

Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να πλήξει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ

otavoice

Νέα διάσωση μεταναστών στη Γαύδο – Αποβιβάστηκαν 57 άτομα

otavoice

Ρωσία: Aνακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα ουκρανικής διείσδυσης στην περιφέρεια Μπριάνσκ

otavoice

ΗΠΑ: Τι αποφεύγουν να συζητήσουν οι Δημοκρατικοί στο συνέδριό τους

otavoice