OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η.Α.Ε. και Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνίες για νέο σιδηροδρομικό έργο αξίας 2,3 δισ. δολαρίων

Η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού επενδυτικού έργου, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης Al-Shidiya και Ghor Al-Safi.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πακέτου επενδυτικών σχεδίων που υπέγραψε η Ιορδανία με την πλευρά των Εμιράτων στα τέλη του περασμένου έτους, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Bisher Al-Khasawneh τόνισε κατά την παρουσία του στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ότι αυτό το σημαντικό στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο αντανακλά το βάθος των αδελφικών σχέσεων που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες.

Ο Al-Khasawneh είπε: «Σήμερα υπογράψαμε επενδυτικά έγγραφα των Εμιράτων αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τη σύνδεση του λιμανιού της Άκαμπα με τις περιοχές εξόρυξης στο Al-Shidiya και στο Ghor Al-Safi», υποδεικνύοντας ότι αυτά τα έγγραφα και το πακέτο στοχευμένων επενδυτικών σχεδίων έρχονται στο πλαίσιο μνημονίου συνεννόησης, συμφωνίας και πακέτου επενδυτικών σχεδίων που υπέγραψε η Ιορδανία με την πλευρά των Εμιράτων.

Επεσήμανε ότι τα έγγραφα που υπογράφηκαν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας στον σιδηροδρομικό τομέα και θα συμβάλουν στη μεταφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και δεξιοτήτων στους τομείς της κατασκευής και λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Αυτό το ζωτικής σημασίας έργο εκτείνεται από το λιμάνι φωσφορικών και το βιομηχανικό λιμάνι της Άκαμπα προς την περιοχή Wadi Al-Yutam, συμπεριλαμβανομένων δύο μονοπατιών, το πρώτο προς την περιοχή Al-Shidiyah και το άλλο προς το Ghor Al-Safi, περνώντας από το Wadi Araba. Και να συνδεθούν οι σημαντικότερες τοποθεσίες εξόρυξης με το βιομηχανικό λιμάνι και το λιμάνι φωσφορικών αλάτων.

Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της υλικοτεχνικής και εξαγωγικής αποτελεσματικότητας, καθώς και στην παροχή άμεσων και έμμεσων ευκαιριών απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, των σιδηροδρόμων, της εξόρυξης και των συναφών τομέων.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Νόμου του Ιορδανικού Επενδυτικού Ταμείου και καθιερώνει ένα πλαίσιο συνεργασίας στον σιδηροδρομικό τομέα που συμβάλλει στη μεταφορά τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και δεξιοτήτων στους τομείς της κατασκευής και λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το έργο αυτό απαιτεί πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία του σιδηροδρόμου, δηλαδή το 2030. Κατά το τρέχον έτος 2024 και έως το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες λεπτομερείς μελέτες για τις σιδηροδρομικές διαδρομές και τις απαιτήσεις χειρισμού ποτάσας και φωσφορικών αλάτων και στόχος είναι να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2026.

Πηγή skynewsarabia, ertnews.gr
(AP Photo/Eranga Jayawardena), Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Σχετικά Άρθρα

Γκουτέρες: Πεκίνο και Αφρική μπορούν «να ηγηθούν της επανάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

otavoice

Καιρός: Μπόρες σε Ιόνιο και Βόρεια Ελλάδα

otavoice

Η Ελβετία εγκρίνει σχέδιο νόμου για την απαγόρευση του κινήματος της Χαμάς

otavoice

Κρεμλίνο: Ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην Ουκρανία

otavoice

ΛΔ Κονγκό: Η χώρα, επίκεντρο της επιδημίας mpox, έλαβε το πρώτο φορτίο με εμβόλια

otavoice

ΗΠΑ: 14χρονος μαθητής του σχολείου ο δράστης με τους τέσσερις νεκρούς στη Τζόρτζια

otavoice