Επίσημη επίσκεψη στη Σκόπια πραγματοποίησε, σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και έδειξε ξεκάθαρα το σχέδιο που έχου εξυφάνει με τις πλάτες των ΗΠΑ για να δημιουργήσουν εθνικά τετελεσμένα στα βόρεια σύνορα μας, επικυρώνοντας το πλιάτσικο της Μακεδονικής Ιστορίας από ένα κρατίδιο μείγμα Σλάβων και Αλβανών.
Στα Σκόπια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε επαφές με τον ομόλογό του, Τίμτσο Μουτσούνσκι, τον πρωθυπουργό Κρίστιαν Μίτσκοσκι και τον πρόεδρο της Βουλής Αφρίμ Γκάσι.
Αποκάλεσε Μακεδόνες τους κατσαπλιάδες της Μακεδονικής Ιστορίας
Στις από κοινού δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν, χρησιμοποίησε πολλάκις τον όρο «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμό. «Όπως γνωρίζετε, έχω επισκεφθεί τη ” Μακεδονία” και τα Σκόπια πολλές φορές με διάφορους ρόλους τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά τη “Βόρεια Μακεδονία” από την ανεξαρτησία της και μετά και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και ανέφερε επίσης ότι «εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη φιλία, τη συνεργασία και τη συμμαχία μας “. Μαζί με τον αξιότιμο ομόλογό μου ανταλλάξαμε ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη πιο μπροστά τις διμερείς μας σχέσεις και στη νέα περίοδο διακυβέρνησης της “Μακεδονίας”».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων: «Θέλουμε να αυξήσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε επίπεδο που να αρμόζει στις ισχυρές πολιτικές μας σχέσεις. Στοχεύουμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών ανάμεσα σε εμάς και την “Μακεδονία” στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τον αξιότιμο ομόλογό μου συζητήσαμε επίσης για το τι είδους βήματα πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε αυτό. Παρακολουθούμε από κοντά τις αναπτυξιακές κινήσεις στη “Βόρεια Μακεδονία”. Πιστεύουμε επίσης ότι με τη νέα κυβέρνηση θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία στη “Βόρεια Μακεδονία”» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία και στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη “Βόρεια Μακεδονία”. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θέματα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν σημαντική δυναμική το προσεχές διάστημα. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη “Βόρεια Μακεδονία”» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τα προβλήματα σταθερότητας σε ορισμένες περιοχές των Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως δεν αρκεί να περιμένουμε την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μόνο από διεθνείς οργανισμούς και ισχυρούς παράγοντες εκτός της περιοχής. «Εμείς, ως χώρες της περιοχής, θα πρέπει να δείξουμε περιφερειακή υπευθυνότητα και να αναλάβουμε την ευθύνη των δικών μας προβλημάτων.
Εμείς ως Τουρκία, στο πλαίσιο του πολιτικού οράματος που προβάλλει ο πρόεδρός μας, είμαστε πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά την περιφερειακή ιδιοκτησία όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» τόνισε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει ενεργή θέση για την επίλυση των προβλημάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο μέσω της ειρήνης και του διαλόγου, αναζητώντας «το τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς οι ίδιοι». Επιπλέον, εξέφρασε την υποστήριξή του «στο έπακρο» στη διαδικασία Βελιγραδίου-Πρίστινας και «τις άλλες διαπραγματεύσεις που δεν εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και προσπαθούμε να συμβάλουμε στη διαδικασία αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο Χακάν Φιντάν διατύπωσε επίσης το αίτημα της Τουρκίας να ενεργήσει η νέα κυβέρνηση θα με ευαισθησία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ιδίως κατά των μελών του δικτύου του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Θέμα τουρκικών πληθυσμών στα Σκόπια έθεσε ο Φιντάν
Τέλος, στα πλαίσια του σχεδίου για τον Παντουρκισμό, έκανε αναφορά στα οθωμανικά μνημεία στη χώρα, για τα οποία εξέφρασε ικανοποίηση επειδή «έχουν αποκατασταθεί με την υποστήριξη των θεσμικών μας οργάνων» και προσέθεσε ότι το επόμενο διάστημα «η υποστήριξή μας στον πολιτιστικό τομέα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς». Είπε επίσης ότι αποδίδει «σημασία στις θετικές σχέσεις μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία και στη διατήρηση αυτής της αρμονίας. Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα και τα αιτήματα της τουρκικής κοινότητας που βασίζονται στο νόμο θα γίνουν σεβαστά από όλες τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία. Είμαι βέβαιος ότι και η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τις αγκαλιές της στο θέμα των αιτημάτων της τουρκικής κοινότητας για εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα και για τις ανάγκες σε υποδομές εντός των πλαισίων του νόμου»
ΥΓ: Το OTAVOICE.GR δεν αναγνωρίζει τον προδοτικό όρο που επέβαλε στον Ελληνικό Λαό η κατάπτυστη συμφωνία της ντροπής, των Πρεσπών και καταδικάζει την στήριξη της και από την σημερινή κυβέρνηση.