OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: «Καθαρίσαμε το χάλι σου», είπε η Χάρις – «Είσαι μαρξίστρια», απάντησε ο Τραμπ

Κάμαλα Χαρις και Ντόναλντ Τραμπ αντιπαρατέθηκαν για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια για το ντιμπέιτ του ABC News ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά χωρίς κοινό, χωρίς σημειώσεις.

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με τους δύο υποψηφίους να ανταλλάσσουν χειραψία, ωστόσο συνεχίστηκε με αρκετούς χαρακτηρισμούς με την Κάμαλα Χάρις συχνά να κάνει μορφασμούς και να γελάει στα λεγόμενα του αντιπάλου της.

Από την πλευρά του ο Τραμπ κοιτούσε κάτω, ενώ προσπαθώντας να απαξιώσει την αντίπαλό του, αναφερόταν στην ίδια ως «αυτή», μην αναφέροντας το όνομά της.

Δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να λέει σε κάποια στιγμή «Μιλάω εγώ», απευθυνόμενος στη Δημοκρατική αντίπαλό του.

«Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η κυρία Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Δείτε το ντιμπέιτ

Οικονομία

Η πρώτη ερώτηση αφορά την οικονομία. Η Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να «καθαρίσει το χάλι που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ» μετά την τετραετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι άφησε στις ΗΠΑ «τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση», «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο» και «τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα».

«Αυτό που κάναμε, και αυτό που σκοπεύω να κάνω, είναι να βασιστούμε σε αυτό που ξέρουμε ότι είναι οι προσδοκίες και οι ελπίδες του αμερικανικού λαού», είπε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κάμαλα Χάρις ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία.

«Δεν έχει σχέδιο. Αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν, και είναι περίπου τέσσερις προτάσεις… τέσσερις προτάσεις που είναι απλά, “Ω, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους”. Δεν έχει σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Μάλιστα τη χαρακτήρισε «μαρξίστρια», καθώς προσπάθησε να συνδέσει την αντιπρόεδρο με τον καθηγητή πατέρα της, συνταξιούχο οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

«Αν εκλεγεί ποτέ, θα το αλλάξει. Και αυτό θα είναι το τέλος της χώρας μας. Είναι μαρξίστρια, όλοι γνωρίζουν ότι είναι μαρξίστρια. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών και τη δίδαξε καλά», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ.

Για τις αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα

Δεύτερο ζήτημα συζήτησης στο οποίο αντιπαρατέθηκαν οι δύο υποψήφιοι είναι οι αμβλώσεις και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις επέκρινε αυτό που αποκάλεσε «απαγορεύσεις αμβλώσεων του Τραμπ».

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ψέματα κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν».

Ακόμα δήλωσε η πολιτική του Τραμπ για τις αμβλώσεις «προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.
Ο Τραμπ, αντιδρώντας στον ισχυρισμό της Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι δεν θα προωθούσε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν» – αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τη μεταναστατευτική πολιτική

Η τρίτη θεματική ενότητα στην οποία αντιπαρατίθενται Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ είναι η μεταναστευτική πολιτική.

Ο Τραμπ επανέλαβε απαξιωτικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τους μετανάστες που βλάπτουν τα ζώα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας ένα fake news ότι «τρώνε γάτες», ότι οι νέες αφίξεις από την Αϊτή στην αμερικανική πολιτεία Οχάιο «τρώνε τις γάτες» των κατοίκων.

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά – οι άνθρωποι που ήρθαν – τρώνε τις γάτες, τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Και αυτό συμβαίνει στη χώρα μας», είπε ο Τραμπ, διαψεύδοντας τον δημοτικό σύμβουλο του Σπρίνγκφιλντ, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιες κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ακραίο» το σχόλιο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Οι συντονιστές του Λίνσι Ντέιβις και Ντέιβιντ Μιούιρ, προβαίνουν σε έλεγχο των λεγομένων των δύο υποψηφίων, προβαίνοντας σε παρεμβάσεις όποτε χρειαστεί.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ πως θέλει να «διχάσει» ξανά τη χώρα στο ζήτημα των φυλετικών σχέσεων.

«Πιστεύω πως είναι τραγωδία πως έχουμε κάποιον που θέλει να γίνει πρόεδρος και μόνιμα, σ’ όλη του την καριέρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων για να διχάσει τους Αμερικανούς», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος απάντησε, ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του κατά την οποία η κυρία Χάρις «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους, «διάβασα πως είναι μαύρη».

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Ο πρώην πρόεδρος των Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, καθώς υποστήριξε ότι «πιθανώς δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι» εξαιτίας της ρητορικής που έχουν εναντίον του η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και άλλοι. Ο Τραμπ αντέδρασε στον ισχυρισμό της Χάρις ότι ο πρώην πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε ως όπλο το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών σε περίπτωση επανεκλογής του.

«Πιθανότατα να έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα. Μιλάνε για τη δημοκρατία – ‘είμαι απειλή για τη δημοκρατία’. Αυτοί είναι η απειλή για τη δημοκρατία», δήλωσε.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις εκλογές του 2020, υποστηρίζοντας ότι μιλούσε σαρκαστικά όταν αναγνώρισε πρόσφατα ότι όντως έχασε τις εκλογές του 2020.

«Το είπα αυτό;» είπε ο Τραμπ όταν του παρουσίασαν το σχόλιό του από πρόσφατη συνέντευξή του στον Λεξ Φρίντμαν ότι έχασε «με το ζόρι».

«Αυτό ειπώθηκε σαρκαστικά», λέει. «Δεν το αναγνωρίζω καθόλου αυτό», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και Ουκρανία

Επόμενη θεματική ενότητα είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, την Ουκρανία, αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στην τηλεμαχία του με τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις ότι «το Ισραήλ θα χαθεί» αν κερδίσει εκείνη τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», επέμεινε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Το Ισραήλ θα χαθεί», επανέλαβε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να «διευθετήσει» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, αν εκλεγεί ξανά στο αξίωμα. Ερωτηθείς από τον συντονιστή Ντέιβιντ Μιούιρ πώς θα τερμάτιζε τον πόλεμο κι αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Τραμπ απάντησε:

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος… οι άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επενδύσει περισσότερα στον πόλεμο.

«Ο Μπάιντεν και εσύ (αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις) δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε από την Ευρώπη, όπως έκανα εγώ με το ΝΑΤΟ», είπε ο Τραμπ.

«Με αυτά τα δεδομένα, θέλω να διευθετηθεί ο πόλεμος», είπε. Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα το διευθετήσω ακόμη και πριν γίνω πρόεδρος», είπε.

Κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις απέτυχε να εξασφαλίσει την ειρήνη, αφού στάλθηκε να διαπραγματευτεί με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Κάμαλα Χάρις πρόσαψε στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες».

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η κυρία Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνεται ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ «θα τα παρατούσε» μπροστά στην πίεση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «θα σας έτρωγε για μεσημεριανό».

«Ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με το βλέμμα του στραμμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεκινώντας από την Πολωνία», είπε η Χάρις, σημειώνοντας «πόσο γρήγορα θα τα παρατούσες για χάρη της εύνοιας αυτού που νομίζεις ότι είναι φιλία με έναν δικτάτορα που είναι γνωστό ότι θα σε έτρωγε για μεσημεριανό», απάντησε.

Χάρις: «Δεν πάμε πίσω»

Κλείνοντας στην τελική της δήλωση, η Κάμαλα Χάρις είπε μια ατάκα που χρησιμοποιεί κατά τη : «Δεν γυρίζουμε πίσω».

Είπε ότι η Αμερική το βράδυ της Τρίτης άκουσε «δύο πολύ διαφορετικά οράματα για τη χώρα μας: Ένα που επικεντρώνεται στο μέλλον και ένα που επικεντρώνεται στο παρελθόν – μια προσπάθεια να μας πάει πίσω». «Αλλά δεν πάμε πίσω», πρόσθεσε.

«Και πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός γνωρίζει ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από όσα μας χωρίζουν – και ότι μπορούμε να χαράξουμε έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην τελική του τοποθέτηση έκλεισε απευθύνοντας ένα ερώτημα προς την Κάμαλα Χάρις: «Γιατί δεν το έκανε;», καθώς προσπάθησε να συνδέσει την αντιπρόεδρο με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Ήταν εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει;», διερωτήθηκε.

«Θα έπρεπε να φύγει αμέσως τώρα, να κατέβει σε αυτόν τον όμορφο Λευκό Οίκο, να πάει στο Καπιτώλιο, να τους συγκεντρώσει όλους μαζί και να κάνει τα πράγματα που θέλετε να κάνετε, αλλά δεν τα έχετε κάνει – και δεν θα τα κάνετε», είπε.

Πηγή: ertnews.gr
(AP Photo/John Locher)

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά στον Πλατανιά: Εκκενώνονται προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice

Ανεβάζει ρυθμούς η 88η ΔΕΘ – Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies

otavoice

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice

Βιετνάμ: 143 νεκροί και 58 αγνοούμενοι από το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι

otavoice

Κακοκαιρία Atena: «Πνίγηκαν» περιοχές στην Αττική, πού θα «χτυπήσει» σήμερα -πότε υποχωρεί

otavoice

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά

otavoice