Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος σε ανεπάρκεια. Η ανομβρία της τελευταίας διετίας λόγω κλιματικής αλλαγής, ο υπερτουρισμός, η κακοδιαχείριση και κατάχρηση του νερού, αλλά και οι απώλειες υδάτων από τα παλαιωμένα δίκτυα, έχουν στερέψει τους πολύτιμους υδατικούς πόρους, με τους τοπικούς φορείς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Η λειψυδρία ταλαιπωρεί κυρίως τα νησιά τους θερινούς μήνες, με τους δημάρχους να προειδοποιούν ότι, αν δεν βρέξει το καλοκαίρι, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις κάνουλες της άρδευσης για να εξασφαλιστεί η ύδρευση των πολιτών.
Το “μαρτύριο της σταγόνας” πέρασαν φέτος η Λέρος και η Σίφνος, που με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα. Παρόμοιες καταστάσεις, ίσως και χειρότερες, βιώνουν και σε άλλα νησιά, καθώς τα αποθέματα βρίσκονται στα όρια ή κάτω από τα όρια ασφαλείας, όπως στη Νάξο, στη Σέριφο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη κ.α.
Ο κ. Πέτρος Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε ότι “η μεταβλητότητα του κλίματος είναι το φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και θα συμβαίνει, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έρχεται και προστίθεται πάνω από το φυσικό υπόβαθρο μεταβλητότητας”, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν υποδομές, οι ήδη υπάρχουσες να συντηρούνται σωστά, ενώ είναι αναγκαίο να γίνεται συνετή χρήση του νερού.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θάσου, κ. Λευτέρης Κυριακίδης, το νησί δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είχε θέμα σε όλους τους οικισμούς του, υπήρξε μόνο πρόβλημα στη συνεχή υδροδότηση σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω υπερκατανάλωσης, καθώς το καλοκαίρι ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τη Θάσο με 100.000 τουρίστες.
Πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζει και η Χαλκιδική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, κ. Ιωάννη Μαλλίνη, το πρόβλημα στην περιοχή ευθύνης του αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών. “Η Σιθωνία, τις προηγούμενες χρονιές, έμενε μέρες ολόκληρες χωρίς νερό, κινηθήκαμε γρήγορα με γεωτρήσεις και, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μελέτες για αφαλατώσεις”, επισήμανε ο κ. Μαλλίνης.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο λειτουργικό κόστος της αφαλάτωσης, ωστόσο, έκανε λόγο για μία βραχυπρόθεσμη λύση που πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά.
Ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σχολίασε ότι κατά 70 % μειώθηκε φέτος η παραγωγή πατάτας στο νησί, λόγω ανομβρίας, ενώ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας φράγματος. Όπως είπε, “ο φάκελος υπάρχει από το 2002, το 2009 είχε δημοπρατηθεί… αν υπήρχε αυτός ο ταμιευτήρας θα αποθήκευε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νερό, οπότε για πέντε χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα… η σπατάλη του νερού γίνεται στον τριτογενή τομέα και όχι στον πρωτογενή” , κατέληξε ο κ. Καπούνης.
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, εξηγώντας πώς φτάσαμε εδώ και τι πρέπει να αλλάξει.
” Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα, στατιστικά οδεύουμε σε ένα θερμότερο κλίμα, τόνισε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, ενώ ο καθηγητής Γεωπονικής του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, είπε ότι “το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας είναι βασισμένο στα αρδευτικά μας δίκτυα, στους γενικούς και τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, αυτό το κομμάτι στη χώρα πρέπει να εκσυγχρονιστεί τα μάλα”.