OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

O Πούτιν αψήφησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισκέφθηκε τη Μογγολία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον Μογγόλο ομόλογό του, στην πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) από τότε που εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έτυχε θερμής υποδοχής από τιμητική φρουρά όταν προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας (2/9) για να ξεκινήσει την υψηλής σημασίας επίσκεψη, η οποία θεωρείται ως επίδειξη ανυπακοής προς το Διεθνές Δικαστήριο, το Κίεβο, τη Δύση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν ζητήσει τη σύλληψή του.

O Πούτιν αψήφησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισκέφθηκε τη Μογγολία που είναι μέλος του – Διεθνείς αντιδράσεις
O Ρώσος Πρόεδρος περπατά στο κόκκινο χαλί που στρώθηκε για την υποδοχή του στη Μογγολία. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας. (Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μογγολίας, Ουχναάγκιν Χουρελσούχ, στην επιβλητική Πλατεία Τζένγκις Χαν, γνωστή και ως Πλατεία Σουχμπαατάρ, στο Ουλάν Μπατόρ.

Μια μπάντα παιάνιζε στρατιωτικά εμβατήρια και οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Μογγολίας ακούστηκαν καθώς οι δύο ηγέτες στέκονταν στην πλατεία, πλαισιωμένοι από Μογγόλους στρατιώτες με παραδοσιακές στολές.

Ο Ρώσος ηγέτης καταζητείται από το ΔΠΔ, με έδρα τη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία το 2022.

Η Ουκρανία αντέδρασε με οργή στην επίσκεψη, κατηγορώντας τη Μογγολία ότι «μοιράζεται την ευθύνη» για τα «εγκλήματα πολέμου» του Πούτιν, αφού οι Αρχές της χώρας δεν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο.

Το Κίεβο είχε καλέσει τη Μογγολία να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης, ενώ το ΔΠΔ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όλα τα μέλη του έχουν «υποχρέωση» να συλλάβουν τους καταζητούμενους από το δικαστήριο. Στην πράξη, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει πολλά αν το Ουλάν Μπατόρ δεν συμμορφωθεί.

Μια ζωντανή δημοκρατία που βρίσκεται ανάμεσα σε αυταρχικούς γίγαντες, τη Ρωσία και την Κίνα, η Μογγολία διατηρεί στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα καθώς και κρίσιμες εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. Ήταν υπό την επιρροή της Μόσχας κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, έχει επιδιώξει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το Πεκίνο. Η χώρα δεν έχει καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει απόσχει από ψηφοφορίες για τη σύγκρουση στα Ηνωμένα Έθνη. Το Κρεμλίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ανησυχεί ότι ο Πούτιν θα συλληφθεί κατά την επίσκεψη.

O Πούτιν αψήφησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισκέφθηκε τη Μογγολία που είναι μέλος του – Διεθνείς αντιδράσεις
People walk in Sukhbaatar Square, decorated with the national flags of Mongolia and Russia, to welcome the visit of Russian President Vladimir Putin in Ulaanbaatar, Mongolia, Tuesday, Sept. 3, 2024. (AP Photo/Ganbat Namjilsangarev)

Διαμαρτυρίες και εορτασμοί

Η πλατεία Τζένγκις Χαν ήταν στολισμένη με τεράστιες μογγολικές και ρωσικές σημαίες για την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη χώρα μετά από πέντε χρόνια.

Μια μέρα νωρίτερα, μια μικρή διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί εκεί, με μια χούφτα διαδηλωτών να κρατούν ένα πανό που ζητούσε «να φύγει ο εγκληματίας πολέμου Πούτιν από εδώ».

Μια άλλη διαμαρτυρία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη αποτράπηκε από αυστηρά μέτρα ασφαλείας που εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν κοντά στον Ρώσο ηγέτη. Αντί αυτού, συγκεντρώθηκαν ένα τετράγωνο μακριά από το Μνημείο για τους Πολιτικά Καταπιεσμένους, το οποίο τιμά όσους υπέφεραν υπό το σοβιετικό καθεστώς της Μογγολίας.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται για να τιμηθεί η 85η επέτειος της νίκης κατά της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας από τις μογγολικές και σοβιετικές δυνάμεις.

Πριν από το ταξίδι, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια σειρά από «οικονομικά και βιομηχανικά έργα» μεταξύ των δύο χωρών σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μογγολίας Unuudur. Μεταξύ αυτών ήταν η κατασκευή του Διαμογγολικού αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κίνα με τη Ρωσία, δήλωσε.

«Φυγάς της δικαιοσύνης»

Η κυβέρνηση της Μογγολίας δεν έχει σχολιάσει τις εκκλήσεις για τη σύλληψη του Πούτιν. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Προέδρου Χουρελσούχ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι δεν είναι αληθείς οι αναφορές ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε στείλει επιστολή ζητώντας την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης κατά την επίσκεψή του.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αποτυχία της Μογγολίας να συλλάβει τον Πούτιν θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τη νομιμότητα του ΔΠΔ, ενισχύοντας παράλληλα τον πρώην πράκτορα της KGB, που βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ένας φυγάς της δικαιοσύνης», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μογγολίας, Αλταντούγια Μπατντόρτζ, σε μια δήλωση.

«Οποιοδήποτε ταξίδι σε κράτος μέλος του ΔΠΔ που δεν καταλήγει σε σύλληψη θα ενθαρρύνει την τρέχουσα πορεία του Προέδρου Πούτιν και πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας στρατηγικής προσπάθειας να υπονομευτεί το έργο του ΔΠΔ» ανέφερε σχετικά.

Πηγή: AFP

Σχετικά Άρθρα

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο – Πώς θα καταστεί βιώσιμο το έργο

otavoice

Πατέρας 19χρονου: Όλα είναι σάπια, κατεστραμμένα, δεν υπάρχει άδεια πουθενά

otavoice

Εντείνεται η πίεση στον Νετανιάχου για μία συμφωνία – Νέο ισραηλινό χτύπημα σε αμάχους

otavoice

Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου

otavoice

Ουκρανία: 3 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις στις επαρχίες Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ

otavoice

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία – Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς

otavoice