OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σφοδρός βομβαρδισμός στα προάστια της Βηρυττού-Ζωντανός ο Χασάν Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε το απόγευμα νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, από την έναρξη της σύγκρουσης, προειδοποιεί πηγή ασφαλείας στον Λίβανο, ενώ ισραηλινές πηγές είπαν ότι βομβαρδίστηκε «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

 

 

 Θρίλερ με τον Χασάν Νασράλα

Ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι ασφαλής. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Πολλά ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι στόχος της σημερινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

 

Έκκληση στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός «πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη» έκανε ο Υπουργός εξωτερικών του Λιβάνου, την ώρα που ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα βόρεια σύνορα με το Ισραήλ, όπως κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤNews. «Προετοιμαζόμαστε από κοινού με τη Βόρεια Διοίκηση για μια χερσαία επιχείρηση», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, την ώρα που Ουάσινγκτον και Παρίσι εκφράζουν δυσφορία καθώς οδηγείται σε «ναυάγιο» το σχέδιο εκεχειρίας είκοσι μίας ημερών.

«Η πρόταση βασίστηκε σε προσεκτικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Δεν θα προχωρούσαμε αν πιστεύαμε ότι δε θα γίνει δεκτή με σοβαρότητα. Τι προκάλεσε τα σχόλια του Νετανιάχου; Μόνο αυτός μπορεί να πει», σχολίασε ενδεικτικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι , την ώρα που και ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για λάθος του Ισραήλ.

Βηρυτός: Οι εκτοπισμένοι έφτασαν το μισό εκατομμύριο

Η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Αλεξία Καλαϊτζή από την ανατολική Βηρυτό μεταδίδει ότι διογκώνεται η ανθρωπιστική κρίση καθώς συρρέουν εκτοπισμένοι από το νότο, οι οποίοι σύμφωνα με το υποργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο – το 10% του πληθυσμού της χώρας-.

«Βλέπουμε μια μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα εκτοπισμού η εθνική αρχή μια χώρας σε οικονομική κρίση κι εν μέσω capital controls με υπερδανεισμένα νοικοκυριά, είπε η δημοσιογράφος. Η εθνική αρχή ενέργειας του Λιβάνου μίλησε για κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Unicef αναφέρει ότι ήδη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό 30.000 άνθρωποι, τόνισε η Αλεξία Καλαϊτζή.

Το τηλεοπτικό συνεργείο του ΕΡΤΝews κατέγραψε την πρωινή επίθεση κατά του λιμανιού της Χάιφα. Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Σιδέρης δέκα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το λιμάνι με τον «Σιδερένιο Θόλο» να ενεργοποιείται άμεσα. Ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εκτοξεύσεις γίνονταν μέσα από τον αστικό ιστό για να προστατευτούν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Τη νύχτα ο βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ προκάλεσε πανικό στο Τελ Αβίβ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 17χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από οδηγό οχήματος και βρίσκεται στο νοσοκομείο καθώς πάνω στον πανικό πέρασε τον δρόμο, ενώ ο οδηγός δεν πρόλαβε να πατήσει φρένο. Βεβαίως, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow, το οποίο είναι μέρος και αυτό του «Σιδερένιου Θόλου».

Aπό την Πέμπτη έχουν γίνει 220 επιθετικές ενέργειες κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, αλλά και κατά θέσεων όπου το Ιράν φροντίζει να προμηθεύει με όπλα την σιιτική οργάνωση. 200 οι ρουκέτες από την Χεζμπολάχ κυρίως στα βορειοανατολικά σύνορα.

Από το Τελ Αβίβ, ο Κωστής Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδια τα οποία αφορούν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εξασφάλιση της συνοριακής γραμμής, με το Λίβανο.

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ, και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Νετανιάχου στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Νετανιάχου ζήτησε επίσης να μπει τέλος στον «κατευνασμό», όπως είπε, του Ιράν. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης.

«Φτάνει πια», είπε. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι πολίτες μας να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους». «Δεν θα δεχτούμε έναν τρομοκρατικό στρατό που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας, ικανό να διαπράξει άλλη μια σφαγή τύπου 7ης Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Πάντως, το κόμμα του Νετανιάχου βγαίνει ενισχυμένο μετά τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου, σε νέα δημοσκόπηση για την εφημερίδα Μααρίβ.

EΡΤΝews: Αποστολή στη Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος) – Αποστολή: Βηρυτός: Αλεξία Καλαιτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ήχος)

Σχετικά Άρθρα

Ζελένσκι: «Εποικοδομητική» η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

otavoice

Συμπλοκή στο Λαύριο: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 13 προσαγωγές ανηλίκων

otavoice

Χ. Δούκας: «Έχει ενοχλήσει βαθιά που μιλάω για τα πραγματικά προβλήματα της χωρας»

otavoice

Η Άλις Βάιντελ πρώτη υποψήφια καγκελάριος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία

otavoice

Γιούχαραν τον εγκληματία Νετανιάχου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

otavoice

Γερουλάνος: Θέλω να φτιάξω ένα ΠΑΣΟΚ, που θα νικήσει τη ΝΔ

otavoice