Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας έχει εξαπολύσει ακόμη έναν σιωπηλό αλλά θανάσιμο κίνδυνο για τους ανθρώπους εκεί, τον αμίαντο.
Πρόκειται για ένα ορυκτό που ενέχει μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο όταν βρίσκεται σε στέρεη μορφή σε ηρεμία, όμως αν μικροσωματίδια αμίαντου απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τότε γίνονται εξαιρετικά καρκινογόνα.
Λόγω των μονωτικών και πυρίμαχων ιδιοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις κατασκευές μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, άρχισαν να επιβάλουν περιορισμούς. Το Ισραήλ απαγόρευσε πλήρως τη χρήση αμιάντου σε κτίρια το 2011.
Όμως το υλικό αυτό υπάρχει σε μεγάλο μέρος των κτιρίων της Γάζας και καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει ασταμάτητα τον παλαιστινιακό θύλακα, οι άνθρωποι εκτίθενται στα αερομεταφερόμενα σωματίδια που απελευθερώνονται, των οποίων η εισπνοή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκίνους. Ειδικοί φοβούνται ότι διάφορα είδη καρκίνων θα ταλαιπωρούν για δεκαετίες τη Γάζα σε υψηλά ποσοστά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 800.000 τόνοι από τα βομβαρδισμένα συντρίμμια στην περιοχή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με αμίαντο.
Μια «μακροπρόθεσμη θανατική ποινή»
Σύμφωνα με τον Σκωτσέζο καθηγητή Ρότζερ Γουίλι, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για θέματα σχετικά με τον αμίαντο, πρόκειται για μια μακροχρόνια «θανατική καταδίκη» για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, μια τραγωδία που θα εκτυλίσσεται τα επόμενα χρόνια.
Οι ποσότητες μικροσωματιδίων αμιάντου που διασκορπίζονται στον αέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μπορούν να συγκριθούν με εκείνες που απελευθερώθηκαν γύρω από τους Δίδυμους Πύργους όταν κατέρρευσαν στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, είπε χαρακτηριστικά ο Γουίλι.
Χρόνια αργότερα, αποδείχτηκε ότι στα σύννεφα σκόνης που είχαν σηκωθεί, βρίσκονταν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ αυτών και αμίαντος.
«Τότε έκανα μια πρόβλεψη ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν από τις ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο από αυτούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», υπενθύμισε ο Γουίλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 4.343 άτομα, τόσο επιζήσαντες της επίθεσης, όσο και από τους πρώτους που έτρεξαν για την παροχή πρώτων βοηθειών, πέθαναν τα επόμενα χρόνια από ασθένειες σχετικές με την επίθεση, σε σύγκριση με τους 2.974 ανθρώπους που πέθαναν στις 11 Σεπτεμβρίου.
«Το ίδιο θα συμβεί και στη Γάζα», επισημαίνει ο Γουίλι, που συνεχίζει λέγοντας ότι «οι συγκεντρώσεις αμιάντου στον αέρα θα είναι εξαιρετικά υψηλές, και αυτό είναι εγγυημένο μεσοθηλίωμα», αναφερόμενος σε ένα είδος καρκίνου που σχηματίζεται στον ιστό που καλύπτει πολλά εσωτερικά όργανα, όπως τους πνεύμονες ή την κοιλιά. Η έκθεση στον αμίαντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνους του πνεύμονα, του λάρυγγα και των ωοθηκών καθώς και να προκαλέσει αμιάντωση, μια φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων.
Η σύγκριση με την 11η Σεπτεμβρίου είναι σημαντική, καθώς αυτό ήταν ένα από τα μοναδικά περιστατικά στα οποία ήταν δυνατό να μελετηθεί η έκθεση στον αμίαντο μετά από έκρηξη, δήλωσε η Λιζ Ντάρλισον, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mesothelioma UK.
Οι άμεσοι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύουν οι χερσαίες μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των μακροπρόθεσμων κινδύνων, αναγνώρισε η Ντάρλισον, όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στον αμίαντο θα αποτελέσουν μια τραγωδία για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: Al Jazeera