Ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν σήμερα σε πετροχημικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Νότιας Κορέας, όπου διεξάγονται ως αύριο Κυριακή διαπραγματεύσεις προκειμένου να συναφθεί παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά, ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση.
Οι ακτιβιστές «επιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο που θα φορτώσει τοξικά πλαστικά χημικά σε συγκρότημα του ομίλου Hanwha TotalEnergies», σημείωσε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Το συγκρότημα στο οποίο αναφέρεται βρίσκεται στη Ντεσάν, περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Σεούλ.
Σύμφωνα με την Greenpeace, το εγχείρημα έγινε με ορμητήριο το Rainbow Warrior, το κυριότερο πλοίο της. Οι ακτιβιστές, κινούμενοι με φουσκωτά, επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο Buena Alba, το οποίο είναι αγκυροβολημένο. Τέσσερις από αυτούς ανέβηκαν σε κατάρτι και κρέμασαν πελώριο πανί στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «ισχυρή συμφωνία για τα πλαστικά» και διακρίνεται ο λογότυπος της οργάνωσης.
Άλλοι, που παρέμειναν στα φουσκωτά, έγραψαν με σπρέι το σύνθημα «το πλαστικό σκοτώνει», με τεράστια λευκά γράμματα στο κύτος του πλοίου, όπως δείχνει βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση.
Πάντα σύμφωνα με την Greenpeace, το Buena Alba, υπό σημαία Παναμά, αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Ντεσάν για να φορτώσει προπυλένιο, πετροχημικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού.
Οι ακτιβιστές της οργάνωσης επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο «ειρηνικά» και χωρίς να αντιμετωπίσουν «καμία» αντίσταση από το πλήρωμα, σημείωσε η Ανχέλικα Πάγο, εκπρόσωπος της Greenpeace, προσθέτοντας πως θα έμεναν πάνω στο σκάφος όσο περισσότερο μπορούσαν.
Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να «ασκηθεί πίεση» στους διαπραγματευτές στη Νότια Κορέα ώστε να «αντισταθούν στην ανάμιξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών» και να «καταλήξουν σε συμφωνία που θα μειώσει κατά πολύ την παραγωγή πλαστικών».
Οι αρχές της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν πως μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης επιβιβάστηκαν στο σκάφος.
«Αναπτύχθηκαν αστυνομικοί στο σκάφος και κάνουν εκκλήσεις για να διευκολύνουν την αποβίβασή τους με κάθε ασφάλεια», ανέφερε εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου λιμενικού σώματος.
«Σκοπεύουμε να διενεργήσουμε έρευνα σε βάθος για να εξακριβώσουμε εάν έγιναν παρανομίες κατά τη διάρκεια του συμβάντος», πρόσθεσε.
Η πράξη αυτή διαμαρτυρίας της Greenpeace έγινε καθώς πάνω από 170 χώρες διαπραγματεύονται στην Μπουσάν, στο νότιο τμήμα της Νότιας Κορέας, παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τα πλαστικά.
Οι συνομιλίες όμως κάνουν σημειωτόν, εξαιτίας της διαφωνίας, αγεφύρωτης ως τώρα, ανάμεσα στην πλειοψηφία των χωρών, που θέλει φιλόδοξη συμφωνία, και μικρή ομάδα χωρών, κυρίως πετρελαιοπαραγωγικών, οι οποίες θεωρούν πως η συμφωνία θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οποιαδήποτε συμφωνία δεν σημάνει μείωση της παραγωγής πλαστικού «θα είναι αποτυχία, αυτό πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή για όλες τις κυβερνήσεις που δεσμεύονται να βάλουν τέλος στην κρίση της μόλυνσης από πλαστικά», τόνισε στην ανακοίνωση της Greenpeace ο Γκρέιαμ Φορμπς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΜΚΟ στη Μπουσάν.
Εξάλλου, η οικολογική οργάνωση κατήγγειλε την παρουσία στην Μπουσάν δεκάδων λομπιστών —αντιπροσώπων ειδικών συμφερόντων— της πετροχημικής βιομηχανίας, που «χρησιμοποιούν την εξουσία τους, τα χρήματά τους και την πρόσβασή τους για να φροντίσουν η συμφωνία να μην κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να κλείσει τη στρόφιγγα της παραγωγής πλαστικού».