OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο – Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας έκανε μια απροειδοποίητη ομιλία αργά το βράδυ που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση YTN. Είπε πως το βήμα αυτό είναι κρίσιμο για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης της χώρας. Δεν ήταν σαφές όμως, πώς θα επηρεάσει τη διακυβέρνηση και τη δημοκρατία της χώρας.

Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

 

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.

Ο Γουν είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνο να προσφύγει σε αυτό το μέτρο προκειμένου να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη. Ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία με σκοπό να βυθίσουν τη χώρα σε κρίση.

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω τις ποταπές, αντικρατικές, φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που σκυλεύουν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» είπε ο Γουν.

Στο διάγγελμά του, δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας.

«Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», είπε ο Λι Τζάε-μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτίου.

Ο Γιουν επικαλέστηκε μια πρόταση που υπέβαλε το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη ορισμένων κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα απέρριψε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού. Την Δευτέρα, υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του DP να περικόψει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια γουόν από τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Ο Γιουν είπε ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Γιουν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022 αγωνίστηκε να προωθήσει τις ατζέντες του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης καλεί το κοινό να συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση – Eικόνες χάους

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-Μιουνγκ, καταδίκασε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική.

 

Κάλεσε όλους τους βουλευτές από το Δημοκρατικό Κόμμα του να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν τη δήλωση, αλλά οι τελευταίες αναφορές από τη Σεούλ αναφέρουν ότι αστυνομικά λεωφορεία έχουν μετακινηθεί για να μπλοκάρουν την είσοδο του κτιρίου του κοινοβουλίουΗ αστυνομία μάλιστα, φαίνεται πως συγκρούεται με διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο. Μόνο μέλη της Εθνοσυνέλευσης και άλλο προσωπικό, καθώς και δημοσιογράφοι, μπορούν να μπουν στο κτίριο.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον στρατό να μπαίνει στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί.

(Photo by JUNG YEON-JE / AFP)

Ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ Χουν χαρακτήρισε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου «λάθος» κίνηση και ορκίστηκε να την εμποδίσει.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο, εάν η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης απαιτήσει σε ψηφοφορία.

Ο ίδιος νόμος απαγορεύει επίσης την εντολή στρατιωτικού νόμου να συλλαμβάνει νομοθέτες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, είπε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: AP, REUTERS

Σχετικά Άρθρα

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία

otavoice

Λος Άντζελες: Αποκαρδιωτικές εικόνες από το άλλοτε «στολίδι» των δυτικών ΗΠΑ

otavoice

Σ. Φάμελλος: Λούκα Κατσέλη για ΠτΔ – Μπορεί να ενισχύσει τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες

otavoice

Διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθας λόγω χιονόπτωσης

otavoice

Εγνατία Οδός: Νέα άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών

otavoice

Συνάντηση Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Χ. Στυλιανίδη

otavoice