OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νικαράγουα: «Aπόλυτη» εξουσία στον πρόεδρο Ορτέγα και στη σύζυγο «συμπρόεδρό» του δίνει το νέο Σύνταγμα

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επικυρώθηκε αναθεώρηση του Συντάγματος που δίνει απόλυτη εξουσία σε ό,τι αφορά τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία των πολιτών στον Ντανιέλ Ορτέγα και τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, τον πρόεδρο και τη «συμπρόεδρο» της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Η αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου «εγκρίθηκε στο σύνολο», ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Νικαράγουας μέσω X.

Η αναθεώρηση είχε υιοθετηθεί από τη Βουλή τον Νοέμβριο και δεν υπήρχε αμφιβολία πως θα επικυρωνόταν, αφού στο σώμα κυριαρχεί το κυβερνών Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN). Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα προτού τεθεί σε ισχύ.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, άλλοτε ηγέτης ανταρτών, 79 ετών, που αρχικά κυβέρνησε τη Νικαράγουα τα χρόνια του 1980, μετά τον θρίαμβο της επανάστασης των σαντινιστών, κι επέστρεψε στην εξουσία το 2007, ήδη έχει αναθεωρήσει πάνω από δέκα φορές το Σύνταγμα, αποκτώντας ιδίως τη δυνατότητα να παραμείνει στην προεδρία για απεριόριστο αριθμό θητειών.

Δυνάμει του κειμένου που επικυρώθηκε χθες, η αντιπρόεδρος Μουρίγιο γίνεται «συμπρόεδρος», στο πλευρό του συζύγου της Ντανιέλ Ορτέγα. Εξάλλου, ορίζεται πως οι προεδρικές εκλογές θα γίνονται κάθε έξι χρόνια, από πέντε ως τώρα.

Οι δυο ηγέτες θα συντονίζουν «τα νομοθετικά, δικαστικά, εκλογικά» όργανα, καθώς και τους θεσμούς που διαχειρίζονται τις επαρχίες και τους δήμους, ενώ το προηγούμενο Σύνταγμα τους θεωρούσε ανεξάρτητους.

Η μεταρρύθμιση εξάλλου χαρακτηρίζει τη Νικαράγουα «επαναστατικό» και «σοσιαλιστικό» κράτος και συμπεριλαμβάνει στα εθνικά σύμβολα την κόκκινη και μαύρη σημαία του FSLN των άλλοτε σαντινίστας, ανταρτών υπό την ηγεσία του Ντανιέλ Ορτέγα που ανέτρεψαν τη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα το 1979.

Το περιφερειακό γραφείο κεντρικής Αμερικής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε με ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» του για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Νικαράγουα κρίνοντας πως επιτείνει «τις οπισθοχωρήσεις όσον αφορά τις αστικές και πολιτικές ελευθερίες» στη χώρα.

Οι «δραστικές αλλαγές» αυτές συνεπάγονται την «καταστροφή του κράτους δικαίου» και την αναίρεση «θεμελιωδών ελευθεριών στη Νικαράγουα (…) Οι Ορτέγα και Μουρίγιο καθιερώνουν και εδραιώνουν την απόλυτη εξουσία τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αμερικανός δικηγόρος Ριντ Μπρόντι, μέλος ομάδας ειδικών του ΟΗΕ για τη Νικαράγουα.

Πηγή: ertnews.gr, (AP Photo/Alfredo Zuniga, File)

Σχετικά Άρθρα

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας – Κινητοποίηση στα Γρεβενά

otavoice

Συνεχίζονται οι δονήσεις – Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

otavoice

Αργεντινή: Δυο δασικές πυρκαγιές ενεργές στην Παταγονία – Έχουν καεί 250.000 στρέμματα

otavoice

E. Λέκκας: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ

otavoice

Σεισμοί 4,3 και 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού

otavoice

Τεχεράνη: «Παράνομες» και «αδικαιολόγητες» οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

otavoice