OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Χορεύουν» οι Κυκλάδες»: Νέοι σεισμοί 4,5 και 4,1 Ρίχτερ σε Θήρα και Αμοργό

Δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής στα ανοικτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.

Στις 09:22 το σεισμολογικό δίκτυο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε με επίκεντρο 36,3 χλμ ΒΑ της Θήρας και το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ.

Νωρίτερα, στις 08:48 καταγράφηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 28.0 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Χθες συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, για την ασφάλεια των πολιτών.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025, οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Πάντως, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

 Κ. Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 5” εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. “Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος“.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. “Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο“.

Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: “Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα με τα παιδάκια να νιώθουν κάθε 5 και 10 λεπτά έναν σεισμό; Τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Θα τα βγάζουν έξω και τα βάζουν μέσα; Τέτοια μέτρα έχουν παρθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Το 2016 που είχε γίνει ο σεισμός, υπήρχε ματς του ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή, το οποίο αναβλήθηκε ακριβώς γιατί κανείς δεν θα έβαζε 10.000 ανθρώπους σε ένα στάδιο την ώρα που έχει μια ακολουθία. Όχι γιατί φοβάται ότι θα γκρεμιστεί το στάδιο, αλλά γιατί θα δημιουργηθεί πανικός. Το ίδιο έγινε και τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα πανεπιστήμια που είχαν εξεταστική και η οποία επίσης αναβλήθηκε. Είναι λοιπόν θέμα διαχείρισης τυπικής που γίνεται αν έχουμε μια ακολουθία το να μη βάζεις πολύ κόσμο, να μην έχει συνάθροισης κοινού, επαναλαμβάνω όχι γιατί κάποιους καταστροφολόγοι, αλλά για να περιορίσει τις επιπτώσεις. Ποια θα ήταν μια υπεύθυνη στάση; Να πούμε δεν πειράζει, ας μπουν χίλιοι άνθρωποι σε έναν χώρο με κίνδυνο να ποδοπατηθούν;

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: “Υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του ηφαιστείου. Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου“.

 

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Άστατος με βροχές, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας

otavoice

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει αμυντικά την Κύπρο: Σήμερα αναμένονται τα δύο βρετανικά ελικόπτερα

otavoice

Τραμπ: Καταστρέφουμε τον εχθρό πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα – Κάλεσμα στους Ιρανούς διπλωμάτες να ζητήσουν άσυλο

otavoice

Ισραηλινά πλήγματα σε Τεχεράνη και Βηρυτό – Ιρανική επίθεση σε κεντρικό Ισραήλ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ

otavoice

Εκρήξεις στο Άμπου Ντάμπι: Η αεράμυνα των ΗΑΕ ενεργοποιήθηκε για αναχαίτιση πυραύλων

otavoice

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση με drone στο Αζερμπαϊτζάν

otavoice