Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου συνεχίζουν να κινούνται οι Κυκλάδες. Νύχτα αγωνίας για την Σαντορίνη.
Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/2), την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από την αρχή του φαινομένου στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, 14 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5 της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αττική, μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/2). Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε στην ίδια περιοχή σεισμό της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Επίσης στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής, ο Εγκέλαδος χτύπησε με 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2), κατεγράφη δόνηση 4,9 βαθμών, που έγινε αισθητή και στην Αττική.
Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό ανέφερε: «Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε σε ανάρτησή του: «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε στην Καθημερινή ότι ο σεισμός αυτός, των 5,3 Ρίχτερ «δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους προηγούμενους σεισμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς».
«Μπορεί να είναι 5,3, αλλά δεν διαφοροποιείται από τους προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς των 5, 5,1 ή 5,2 Ρίχτερ», επισήμανε και τόνισε ότι «δεν είμαστε σε συζήτηση για κύριο σεισμό».