Θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ για την Ουκρανία την Τρίτη (18/2) παρά το γεγονός ότι γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι κάθονταν μόνο ΗΠΑ και Ρωσία, έχοντας αποκλείσει από τις συζητήσεις το Κίεβο αλλά και τους Ευρωπαίους.
Οι τέσσερις αρχές στις οποίες συμφώνησαν Αμερικανοί και Ρώσοι
Σύμφωνα με τον Μάρκο Ρούμπιο, Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν σε τέσσερις αρχές κατά τη σύνοδο του Ριάντ Αυτές είναι:
1.«Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αντίστοιχων αποστολών μας στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να έχουμε διπλωματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν και λειτουργούν κανονικά».
2.«Θα διορίσουμε μια ομάδα υψηλού επιπέδου από την πλευρά μας για να βοηθήσουμε στη διαπραγμάτευση και στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
3.«Να αρχίσουμε να συζητάμε και να σκεφτόμαστε και να εξετάζουμε τόσο τη γεωπολιτική όσο και την οικονομική συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
4.«Οι πέντε από εμάς που ήμασταν εδώ σήμερα… θα παραμείνουμε εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει με παραγωγικό τρόπο».
Για «θετικές» συνομιλίες στο Ριάντ ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας έκανε λόγο ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ταμείου επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες, με το Κρεμλίνο και την Ουάσινγκτον να επιβεβαιώνουν ότι ολοκληρώθηκαν. «Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ αντιμετώπισαν η μία την άλλη με σεβασμό, ως ισότιμα μέρη», σημείωσε ο Ντμίτριεφ, προσθέτοντας ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμβιβασμούς, οι πλευρές άρχισαν να ακούνε η μία την άλλη».
Παράλληλα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές «πήγαν καλά». «Ήταν μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Τραμπ την επόμενη εβδομάδα. Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη συνάντησή τους». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε οι διαπραγματευτές να συζητήσουν για την Ουκρανία. Ο Πούτιν θα αποφασίσει πότε θα αρχίσουν οι επαφές με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία».
Παράλληλα, σε δήλωσή του στο Reuters, ο Ντιμίτριεφ δήλωσε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι «έχουν ξεχωριστή συζήτηση για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών τιμών ενέργειας».
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας». Ακόμη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «Ρούμπιο και Λαβρόφ συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να αρχίσουν να εργάζονται για την πορεία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν». Συμφώνησαν επίσης σε μελλοντική συνεργασία πάνω σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και σε ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Ένα τηλεφώνημα και μια συνάντηση δεν αρκούν για να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάμι Μπρους, μετά τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.
Από αμερικανικής πλευράς, στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ. Ο Γουίτκοφ είναι ένας δισεκατομμυριούχος κτηματομεσίτης και προσωπικός φίλος του Τραμπ και έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο διεθνών συνομιλιών από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις; προεδρικές εκλογές – νωρίτερα αυτόν τον μήνα συναντήθηκε με τον Πούτιν για ένα διαφορετικό θέμα.
Από τη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Τόσο ο Λαβρόφ όσο και ο Ουσακόφ είναι πολύ έμπειροι διπλωμάτες με πολλά χρόνια στο πλευρό του Πούτιν, βοηθώντας τον να εφαρμόσει τη ρωσική εξωτερική πολιτική.
Ρούμπιο: Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσουν στη λύση
Το μήνυμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσουν στη λύση έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μετά το τέλος της συνάντησης ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ την Τρίτη (18/2) που έγινε χωρίς το Κίεβο.
«Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να το κάνει αυτό να συμβεί, που μπορεί ακόμη και να φέρει τους ανθρώπους κοντά για να αρχίσουν να μιλούν γι’ αυτό με σοβαρό τρόπο, είναι ο πρόεδρος Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά.
«Το δεύτερο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι για να τερματιστεί μια σύγκρουση, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση πρέπει να είναι εντάξει με αυτό πρέπει να είναι πρέπει να είναι αποδεκτό από αυτούς», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν «το πρώτο βήμα ενός μακρού και δύσκολου ταξιδιού».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «για να τερματιστεί οποιαδήποτε σύγκρουση, πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές», αλλά θα ήταν λάθος να «προκαθοριστούν αυτές».
Μάλιστα υπαινίχθηκε ότι υπάρχει ρόλος για την Ε.Ε. στην πορεία, λέγοντας ότι «υπάρχουν άλλα μέρη που έχουν κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι στο τραπέζι κάποια στιγμή, επειδή έχουν επιβληθεί και σε αυτά κυρώσεις».
«Ο στόχος είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση με τρόπο δίκαιο, διαρκή, βιώσιμο και αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πώς φαίνεται αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι που θα αφορά αυτή τη συνεχιζόμενη δέσμευση».