OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αυστραλία: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 80.000 σπίτια καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Άλφρεντ

Δίχως ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία καθώς πλησιάζει στις ανατολικές ακτές της χώρας ο τροπικός κυκλώνας Άλφρεντ που συνοδεύεται με καταστροφικούς ανέμους.

Σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο κυκλώνας βρισκόταν 125 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπρίσμπεϊν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτίμησε από την πλευρά της πως ο κυκλώνας, ο πρώτος που πλήττει την περιοχή από το 1974, θα φτάσει στις ακτές της χώρας αύριο, Σάββατο, το πρωί.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν, στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

Σήμερα το πρωί 80.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στις δύο αυτές πολιτείες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα τα οποία έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρικού, επεσήμαναν οι αρχές.

Ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Ντέιβιντ Κρισάφουλι τόνισε ότι ο τυφώνας είναι «ήδη πολύ ισχυρός» και προειδοποίησε ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν καθώς ο Άλφρεντ πλησιάζει τη στεριά.

Δύο άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν, αφού ένα δέντρο έπεσε στη στέγη σπιτιού σε προάστιο της παράκτιας πόλης Γκολντ Κόουστ, του Κουίνσλαντ, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων της πολιτείας.

Συνολικά 10.000 κάτοικοι περιοχών της Νέας Νότιας Ουαλίας που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, επεσήμανε αξιωματούχος.

Εξάλλου οι αρχές ανησυχούν για την πόλη Λάισμορ, η οποία το 2022 επλήγη από πλημμύρες ρεκόρ, με το νερό να φτάνει τα 14 μέτρα έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες πολλοί Αυστραλοί σε περιοχές που απειλούνται από το πέρασμα του Άλφρεντ έχουν προετοιμαστεί, τοποθετώντας σάκους με άμμο στις εισόδους των σπιτιών τους και κάνοντας αποθέματα σε νερό και τρόφιμα.

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται διότι δεν ξέρουμε καθόλου τι θα συμβεί», δήλωσε ο Πολ Φάροου, κάτοικος της παράκτιας πόλης Κουλανγκάτα, στα σύνορα μεταξύ της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ. «Μπορεί όλοι να χάσουμε τα σπίτια μας», πρόσθεσε ανήσυχος ο 62χρονος άνδρας βλέποντας τεράστια κύματα να «καταπίνουν» μεγάλα τμήματα στις ακτογραμμές.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, τόνισε, ότι η περιοχή «πρέπει να ελπίζει για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Όταν η φύση προκαλεί καταστροφές, οι Αυστραλοί δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους: Είμαστε ενωμένοι, προσέχουμε ο ένας τον άλλο, φροντίζουμε τους γείτονές μας», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κυκλώνας Άλφρεντ μάλλον θα φτάσει στις αυστραλιανές ακτές αύριο, επεσήμανε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, αν και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να παρακολουθήσει την πορεία του.

Περισσότερα από 900 σχολεία στο Κουίνσλαντ και στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας παρέμειναν κλειστά σήμερα, επεσήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας.

Αν και οι κυκλώνες είναι συχνοί στα θερμά, τροπικά ύδατα της βόρειας Αυστραλίας, είναι σπάνιο να σχηματίζονται στα πιο ψυχρά ύδατα του νότου.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, (Courtesy of National Institute of Information and Communications Technology (NICT) via AP)

Σχετικά Άρθρα

Η Φατάχ καλεί τη Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία

otavoice

Ασημένιος στον κόσμο ο Μανώλης Καραλής με Πανελλήνιο ρεκόρ στα 6.05

otavoice

Εκρητικό το κλίμα στην Τουρκία εν αναμονή απαγγελίας κατηγοριών στον Ιμάμογλου

otavoice

130 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 263 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες

otavoice

BBC: Οι 5 λόγοι που ο Ντ. Τραμπ δυσκολεύεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

otavoice

Παγκόσμια ημέρα νερού: Πώς εξελίσσεται το φετινό υδρολογικό έτος

otavoice