Στο θέμα τον αγροτικών κινητοποιήσεων και των πληρωμών που οφείλονται στους παραγωγούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόμενος από την πλευρά του ότι «ομαλοποιείται κάθε εβδομάδα η ροή των πληρωμών στους αγρότες». Παράλληλα αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών καθώς και στα μεγάλα έργα που παραδίδονται.
«Eβδομάδα ανασκοπήσεων αυτή που πέρασε, με τα μουσικά wrapped να έχουν κατακλύσει τα social και όλοι κάπου να κάνουν τον δικό τους μικρό απολογισμό. Για εμάς, βέβαια, ο απολογισμός είναι πάγια κυριακάτικη πρακτική: η καθαρή εικόνα του τι προχώρησε και τι υλοποιείται για τους πολίτες. Κάναμε, βέβαια, και τον απολογισμό του χρόνου, ακολουθώντας το trend. Πάμε όμως σήμερα να δούμε το εβδομαδιαίο μας wrapped», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ξεκινώ από τα αγροτικά. Ομαλοποιείται κάθε εβδομάδα η ροή των πληρωμών στους αγρότες μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθούμε να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλα 1,2 δισ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά φέτος στα 3,7 δισ. ευρώ από 3,1 το 2024. Θα λάβουν, δηλαδή, 600 εκ. περισσότερα φέτος. Κατανοώ τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις, ωστόσο ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, καθώς υπήρχε το σοβαρό ενδεχόμενο να διακοπεί η διάθεση των κοινοτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αποφύγαμε με τη δημιουργία πλέον ενός αξιόπιστου και δικαιότερου συστήματος, που φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ. Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσα χρήματα δικαιούνται, θα τα λάβουν στο ακέραιο. Όμως πρέπει να μπει τέλος σε ένα προβληματικό καθεστώς είσπραξης επιδοτήσεων που ευνοούσε τους επιτήδειους. Οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν περισσότερα και καλύτερα. Αλλά οι λύσεις έρχονται μέσα από διάλογο. Οι ακραίες μορφές διαμαρτυρίας, όπως τα μπλόκα, μπορεί να εκφράζουν πίεση, αλλά τελικά δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων και δεν βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή για συζήτηση με αγρότες που θα έρθουν συντεταγμένα, με συγκεκριμένη εκπροσώπηση και συγκεκριμένα αιτήματα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τους αγρότες και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού.
Βέβαια ο Πρωθυπουργός ξεχνάει την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τις δικές του κυβερνητικές επιλογές σε ένα υπουργείο που οι υπουργοί άλλαζαν επί 6 χρόνια διακυβέρνησης του σαν τα πουκάμισα και που τα τρωκτικά του ΟΠΕΚΕΠΕ διασπάθισαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πραγματικοί δικαιούχοι παραμένουν επί 2-3 χρόνια απλήρωτοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τον πρωτογενή τομέα.
Τα μπλόκα είναι η ύστατη μορφή διεκδίκησης, αφού η υπομονή εξαντλήθηκε και ο διάλογος ήταν προσχηματικός. Αν δεν έβγαιναν στους δρόμους το πιο πιθανό ήταν να συνεχιστεί το ίδιο “βιολί”, αν και πολύ λίγα θα αλλάξουν, μιας και η κεντρική πολιτική δεν θέλει ισχυρό πρωτογενή τομέα.

