OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που περιορίζει τις πολεμικές εξουσίες του Τραμπ στο Ιράν

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ψήφισμα για τον περιορισμό των πολεμικών εξουσιών του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν, μια συμβολική επίπληξη προς τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τη σύγκρουση.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε χάρη στις ψήφους τεσσάρων ρεπουμπλικάνων, φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να έχει συνέχεια, με δεδομένο το δικαίωμα βέτο του αρχηγού του αμερικανικού κράτους.

«Το Κογκρέσο διατάσσει τον πρόεδρο να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τις εχθροπραξίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», συνοψίζει το κείμενο.

Αιρετοί των δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής εξήραν, μετά την ψηφοφορία, το «ισχυρό και αναμφίβολο μήνυμα που απευθύνθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ από πλευράς των Αμερικανών».

«Είναι καιρός να λάβει τέλος αυτός ο παράνομος και βαθιά αντιδημοφιλής πόλεμος», πρόσθεσαν.

Παρόμοιο ψήφισμα πέρασε διαδικαστικό στάδιο-κλειδί στη Γερουσία στα τέλη Μαΐου και η υιοθέτησή του στην αμερικανική Άνω Βουλή ενδέχεται να ακολουθήσει εντός της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που εγκριθεί και από τα δυο Σώματα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, αφού υποβληθεί στη διαδικασία ενοποίησης, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει, ώστε να μην επικυρωθεί.

Για να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα απαιτείται σε αυτή την περίπτωση να διεξαχθούν νέες ψηφοφορίες και στα δυο Σώματα του κοινοβουλίου, με απαραίτητη προϋπόθεση να εξασφαλιστούν πλειοψηφίες δυο τρίτων στο καθένα, κάτι αριθμητικά αδύνατον, με δεδομένη την τρέχουσα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Η ψηφοφορία ήταν 215 έναντι 208, με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές Τόμας Μάσσι, Μπράιαν Φιτζπάτρικ, Τομ Μπάρετ και Γουόρεν Ντέιβιντσον να υπερβαίνουν τα κομματικά όρια για να υποστηρίξουν το ψήφισμα.

Τυπικά, δυνάμει του Συντάγματος των ΗΠΑ, μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει πόλεμο, όμως ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται επί δεκαετίες.

Με τα ψηφίσματα που προώθησαν, οι Δημοκρατικοί εξηγούν πως επιδιώκουν να επαναβεβαιώσουν την αρχή της ανωτερότητας της νομοθετικής επί της εκτελεστικής εξουσίας στο ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική σύγκρουση για την κυβερνητική πορεία – Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

otavoice

Εντυπωσιακή υποδοχή του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στη Μαδρίτη στη δεύτερη ημέρα επίσκεψής του

otavoice

«Επιχείρηση Odin»: Συναγερμός σε Κύπρο και Ελλάδα – Οργανωμένο δίκτυο πίσω από τους συλληφθέντες

otavoice

Σεισμός στην Εύβοια: Ζημιές σε Δαφνούσα και Προκόπι από τις διαδοχικές δονήσεις

otavoice

Στο Αρκαλοχώρι ο Ν. Ανδρουλάκης: “Με την εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρουμε την πολιτική αλλαγή”

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: «Ο Ντίλιαν ξέρει περισσότερα από όσα η Δικαιοσύνη – Αποκαλύπτει συμφωνία με την ΕΥΠ»

otavoice