OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η υπερθέρμανση του πλανήτη τετραπλασίασε τις φυσικές καταστροφές από τη δεκαετία του 1970

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα έχει τετραπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισημαίνουν στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λιμούς και μαζικές μεταναστεύσεις.

“Τη δεκαετία του 1970 αντιμετωπίζαμε 80 με 100 σοβαρούς κινδύνους” που συνδέονταν με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο. Πέρσι ήταν περίπου 400, δηλαδή “τέσσερις φορές περισσότεροι”, τόνισε ο Ελχάτζ Ας Σι, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου που έγινε στη Γενεύη με θέμα την επίδραση του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, άλλα στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων τόνισαν ότι αν δεν μπει ένας φραγμός στην άνοδο της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μετακινήσεις πληθυσμών και με λιμό. Σύμφωνα με τον Ζερνό Λαγκάντα, που είναι υπεύθυνος για την εκτίμηση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, 189 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν διατροφική ανασφάλεια. “Αν ανέβει κατά 4 βαθμούς, θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο”, είπε.

Ο Λαγκάντα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθύμισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν κάθε χρόνο τη μετακίνηση 22,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εμπόλεμες χώρες, όπως τη Συρία, την Υεμένη και τη ΛΔ του Κονγκό.

Σε μια έκθεσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (Giec) ζήτησαν να αναληφθεί “τάχιστα” δράση προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Βορίζια: Απολογήθηκαν και προφυλακίστηκαν τα τρία αδέλφια – Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία

otavoice

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή απειλεί εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως

otavoice

ΗΠΑ: Συμφωνία στη Γερουσία για παράταση χρηματοδότησης του κράτους έως τον Ιανουάριο

otavoice

Τσέχος ΥΠΕΞ: Η νέα κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

otavoice

Στο Κάιρο ο Σαϊγκού – Συνομιλίες για τη ρωσο-αιγυπτιακή στρατιωτική συνεργασία

otavoice

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μετά την ανάρτηση Μητσοτάκη – Πυρά από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

otavoice