OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Ζάκυνθος άντεξε και έμεινε αλώβητη από τον σεισμό

Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Ζάκυνθο. Παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η Ζάκυνθος άντεξε και βγήκε σχεδόν αλώβητη από την ισχυρή σεισμική δόνηση, εξαιτίας της υψηλής αντισεισμικής θωράκισης που υπάρχει στο νησί. Ωστόσο πρέπει να προσθέσουμε και την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή υπήρχε πλήρης έλεγχος της κατάστασης.

Αυτό που απομένει σαν ζητούμενο είναι η μετασεισμική συμπεριφορά του φαινομένου και η εκδήλωση ενός ισχυρού μετασεισμού για να εκτονωθεί πλήρως η μετασεισμική δραστηριότητα και να οριστικοποιηθεί οτι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Τα συνεργεία πάντως έχουν ήδη ολοκληρώσει τον έλεγχο σε πολλά δημόσια κτίρια και σχολεία και τα νέα είναι θετικά. Στο σύνολο των κτηρίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, όπως και στα υπόλοιπα δημόσια κτήρια. Στην ακτογραμμή της Ζακύνθου, επίσης, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις.

Κάποια μικροποβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού είναι διαχειρίσιμα και οι υπεύθυνοι έχουν επιληφθεί του θέματος ενώ στο βιολογικό καθαρισμό και στο δίκτυο αποχέτευσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα. Στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ζακύνθου έχουν υποβληθεί τριάντα περίπου αιτήματα πολιτών, για να γίνει έλεγχος σε κατασκευές, ενώ έχουν καταγραφεί καταστροφές εξοπλισμού επιχειρήσεων και οικοσυσκευών.

Σε κάθε περίπτωση το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου παραμένει σε ετοιμότητα ενώ σε επιφυλακή είναι επίσης η ΕΜΑΚ Πατρών αλλά δεν χρειάζεται ενίσχυση των τεχνικών συνεργείων ή του δυναμικού σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Νοσοκομείο.

“Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε και αντεπεξήλθε με επιτυχία”

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. «Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, αντεπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα». Τέλος όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Σχετικά Άρθρα

Bίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των Χούθι στο «Sounion»

otavoice

Εικόνες σοκ! – «Θάλασσα» νεκρών ψαριών στον χείμαρρο του Ξηριά (βίντεο)

otavoice

Ουκρανία: Επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός F-16 και τον θάνατο του πιλότου

otavoice

Μακρόν και Στάρμερ συζήτησαν για Μέση Ανατολή και Ουκρανία

otavoice

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τα voucher βιβλίων

otavoice

Οι 11 αλλαγές που θα ισχύσουν με το πρώτο κουδούνι της νέας διδακτικής χρονιάς

otavoice