OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Το OTAVOICE στην εκδήλωση μνήμης για τους αγνοουμένους της Κύπρου

Την Τετάρτη (31/10) ανοίγει τις πύλες της η Πύλη Αμμοχώστου για την εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοουμένους από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, ενώ πλήθος κόσμου από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων αλλά και οι εκατοντάδες συγγενείς των αγνοουμένων θα δώσουν το παρών. Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:

-η εικαστική έκθεση «Αγνοούμενοι-Στη σκιά της απουσίας τους» του Εικαστικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής ARTe (Αθήνα)

-η έκθεση χαρακτικής «Μνήμες 1974» του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού

-βραβευθέντα έργα μαθητών Δημτοικής Εκπαίδευσης στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ίδρυμα «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016

-η έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.

Το OTAVOICE είναι το μοναδικό Μέσο σε Ελλάδα και Κύπρο που έχει αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό και σας δίνει μια γεύση για το τι θα παρακολουθήσει ο επισκέπτης στην Πύλη Αμμοχώστου.

Ο εικαστικός επιμελητής της έκθεσης: «Αγνοούμενοι στη σκιά της απουσίας τους» Βαγγέλης Παππάς, που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η οποία κατεβαίνει στην Κύπρο για λίγες ημέρες και θα βρίσκεται στην εκδήλωση μαζί με άλλες εκθέσεις ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ένα εικαστικό γεγονός που ρίχνει το φως του προβολέα πάνω σε μια ανοιχτή πληγή κι αναδεικνύει το αέναο πάθος είναι σχεδόν θα λέγαμε συνηθισμένο στην ιστορία της τέχνης. Μια έκθεση, όμως, που προβάλλει για πρώτη φορά μια ανθρωπιστική τραγωδία που έχει λάβει χώρα εδώ και 44 χρόνια, δίχως άλλη προηγούμενη εικαστική αναφορά, κάνει τούτη την πληγή να αναφαίνεται μέσα από το σκοτάδι της αδιαφορίας, ακόμα βαθύτερη, υπάρχουσα κι αγιάτρευτη μέσα στις ψυχές των συγγενών των αγνοουμένων από την Κυπριακή τραγωδία του 1974.

Οι καλλιτέχνες της ARTe αποφάσισαν με τόλμη κι ανείπωτη συγκίνηση να σχολιάσουν την περίπτωση του Αγνοούμενου. Οι προσεγγίσεις πολυποίκιλες. Η έρευνα τους πρωτοφανής για μια εποχή που ίσως ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα. Οι παρεμβάσεις τους συγκλονιστικές. Η έκφραση της δημιουργικής τους αλήθειας βασίζεται στον διαχωρισμό της ίδιας της λέξης ως έννοια δίχως το Α στερητικό, ώστε να απομονωθεί εν τέλει η Λήθη. Α – λήθη = Αλήθεια. Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα! Η φανέρωση, η αποκάλυψη, ή μάλλον η επιφάνεια ολόκληρης της τραγωδίας, διαχρονικά, είναι προϊόν της ίδιας της τέχνης, αποτελεί προορισμό της.

27 καλλιτέχνες, επιλεγμένοι σπουδαστές – καλλιτέχνες της σχολής της ARTe αναλαμβάνουν λοιπόν τούτο το χρέος. Ένα χρέος που θυμίζει την σκυτάλη στον ατέλειωτο αγώνα δρόμου των συγγενών κάθε ενός αγνοούμενου. Εκεί που αποστερεύουν τα λόγια (ή οι εναγώνιες παρακλήσεις) αναλαμβάνουν οι εικόνες. Και πιστέψτε με, οι εικόνες, και πόσο δε οι εικόνες τούτης της έκθεσης, δεν ικετεύουν κανέναν….».

Λευκωσία, Γρηγόρης Ραχωβίτσας

 

Σχετικά Άρθρα

Μπανγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

otavoice

Παρίσι 2024: Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε – Έφτασαν οι πρώτες αποστολές

otavoice

Washington Post: Ο Ομπάμα πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητα του

otavoice

Η Ενέργεια και η Κυκλική Οικονομία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ

otavoice

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice

Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη – Μόλις 40 στους100 έλληνες θα πάνε διακοπές

otavoice