OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνταγματική αναθεώρηση: Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα – «Με την πρόταση, αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή προσδοκία και απαίτηση»

Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Επισημαίνοντας ότι η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους.

«Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών», εξήγησε προσθέτοντας «νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. «Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας», σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση και θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία και έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Αυτές είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας» προσέθεσε και τόνισε:

«Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, «προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης» (Ρόζα Λούξεμπουργκ). Πρέπει να σκεφθούμε σε πιο σύστημα οδηγούμαστε εάν δεχθούμε ότι ο λαός κάνει λάθη και πρέπει να δώσουμε την εξουσία σε εκείνους που δεν κάνουν λάθη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία».

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς την προστασία της εργασίας και την θωράκιση του κοινωνικού κράτους», είπε ο πρωθυπουργός. «Και είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που λαμβάνοντας υπόψη την τραγική εμπειρία της κρίσης και της διαχείρισης της, οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της στήριξης, της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων», τόνισε.Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ακολουθώντας αυτή λογική καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις για:

  • να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
  • να κατοχυρώσουμε εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων
  • να αναγνωρίσουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό
  • να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση σαν εργαλείο

«Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

«Για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση.«Δεν είναι το σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σας επιτρέψει να «Συριζοποιήσετε» και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις, η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού. Με την πρότασή μας, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα. Γιατί άραγε κ. Τσίπρα δεν συμφωνείτε; Δεν πρέπει να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο οι πολίτες;» διερωτήθηκε.

«Ο εισηγητής σας, κ. Κατρούγκαλος, χωρίς να ντρέπεται, είπε ξεκάθαρα ότι ήρθε η στιγμή να αποτρέψετε για μια δεκαετία τις αλλαγές που θεωρείτε ότι δεν πρέπει να γίνουν. Είναι προφανές: θέλετε να αποτρέψετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως οι επί εξάμηνο ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της «μόνιμης Απλής Αναλογικής».Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μια σοβαρή συζήτηση για το Σύνταγμα δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες, γιατί τόσο είναι η διάρκεια. Σε προηγούμενες αναθεωρήσεις υπήρχε χρόνος, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις των κομμάτων. Στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης ξέρετε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε ακόμη: «Η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι η Ελλάδα που χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα. Θέλω και σήμερα να επαναλάβω την πρόταση που είχα κάνει στον κ. Τσίπρα. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό άρθρων έρθουν.

Ακόμα και σε άρθρα που άλλες δυνάμεις κρίνουν αναθεωρητέα και άλλοι όχι. Έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα τεθούν στην κρίση της επόμενης Βουλής. Με την πρότασή μας θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να ψηφίσουν όχι μόνο για νέα κυβέρνηση, αλλά και για την κατεύθυνση που θα κινηθεί».

« Τι πιο δημοκρατικό να αποφασίσει τελικά ο ίδιος ο λαός και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης και κατά την άποψή μου αυτό είναι και το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. Ψηφίστε τις δικές μας προτάσεις και θα ψηφίσουμε και εμείς τις δικές σας και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, άλλοι είναι οι στόχοι σας. Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. Αλλά όσο πλησιάζει η ώρα που χάνετε την εξουσία, τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν» προσέθεσε.Εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την σκληρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό είπε ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων. «Όσο πλησιάζει η ώρα να φύγετε από την εξουσία τόσο πιο πολλά στόματα θα ανοίγουν και ο Θεός ας βάλει το χέρι του», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα. Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάτε για διεύρυνση δημοψηφισμάτων όταν είστε ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την έννοια του δημοψηφίσματος. Τρία χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη σε 6 ημέρες που εξωθήσατε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» και μετά να το κάνετε «ναι» δεν αισθάνεστε την ανάγκη απολογίας; Δεν ξέρω αν είχατε καθαρό μυαλό αλλά μας κόστισαν αυτά πάνω από 100 δισ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης για να λάβει το χειροκρότημα των βουλευτών του.

«Στις προτάσεις σας συμπεριλαμβάνεται και πρόταση μόνιμου δημόσιου ελέγχου ενέργειας αλλά εσείς είστε αυτός που εκχώρησε όλη την δημόσια περιουσία και τα αρχαία και τώρα συζητάτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας άκουσα να μιλάτε για νέο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των Ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015.«Αναχρονιστικές και ιδεοληπτικές» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το σύνταγμα

«Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε.Η Πρόταση της ΝΔ αφορά 57 άρθρα του Συντάγματος αντί 23 που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 13 άρθρα είναι κοινά παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση για το περιεχόμενο είναι διαφορετική με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία. Εφόσον υιοθετηθεί η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση.

Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο σύνταγμα να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος και περιορίζονται οι λόγοι πρόωρης διάλυσης Βουλής.

Η Βουλή αυτοδιαλύεται με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας. Οι πρόωρες εκλογές αφορούν υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση 4ετούς κύκλου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με ποιο τρόπο εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία 3/5; Εμείς είχαμε πει ως ύστατη λύση την εκλογή από τον λαό. Όμως αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση γιατί σε αυτή την περίπτωση ο εκλεγμένος Πρόεδρος όχι απλά θα έχει αυξημένη νομιμοποίηση αλλά ένας εκλεγμένος από την Βουλή θα είναι λιγότερο νομιμοποιημένος από έναν εκλεγμένο πρόεδρο από τον λαό.

Ύστατη λύση η εκλογή Προέδρου με απλή πλειοψηφία. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση η Συνταγματική αναθεώρηση να απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην δική μας πρόταση κρατά τις εξουσίες του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: pagenews

Σχετικά Άρθρα

Φιλοτουρκικές ομάδες κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ στη βόρεια Συρία

otavoice

Έκλεισαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος των Τεμπών από την κακοκαιρία

otavoice

Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό

otavoice

Συρία: Tζιχαντιστές κατέλαβαν το παλάτι του Άσαντ στο Χαλέπι

otavoice

Ισλανδία: Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των βουλευτικών εκλογών

otavoice

AIDS: Πόσο κοντά είμαστε στη θεραπεία του;

otavoice