Το OTAVOICE φέρνει στο φως μια τεράστια απάτη από ανθρώπους που παρουσιάζονται από την ΑΕΠΙ, (σ.σ. θυμίζουμε πως έκλεισε οριστικά πριν από λίγους μήνες) και αξιώνουν χρήματα από τους χρήστες προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια χρήσης ρεπερτορίου.
Σύμφωνα με καταγγελία του Προέδρου των ραδιοφωνικών σταθμών Βορείου Ελλάδας, Κώστα Τσεσμετζή στον ανταποκριτή του OTAVOICE, Βασίλη Περδικίδη, άνθρωπος, που φέρεται να εκπροσωπεί την εν λόγω εταιρία, που θυμίζουμε έχει καταργηθεί εδώ και έξι μήνες, παρουσιάστηκε ζητώντας χρήματα για τη χορήγηση της σχετικής αδείας. Ο Κώστας Τσεσμετζής, ο οποίος μας καταθέτει και τα χαρτιά τα οποία ο ύποπτος του έδωσε, πρόκειται να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών για να διερευνηθεί η υπόθεση και ενδεχομένως να αποκαλυφτεί ένα κύκλωμα απάτης.
Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησε στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «ΑΕΠΙ – Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε.».
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων.
Η εταιρεία ΑΕΠΙ, η οποία επί ογδόντα χρόνια, σχεδόν μονοπωλιακά, διαχειρίστηκε τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα, είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους – μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους – μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα στους μετόχους και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα.
Έτσι λοιπόν από την στιγμή που έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και η ΑΕΠΙ δεν υφίσταται πλέον ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, πως είναι δυνατόν να κυκλοφορούν άδειες; Προφανώς κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την δεινή θέση των χρηστών οι οποίοι είναι υπόδικοι και σέρνονται στα δικαστήρια από την ΑΕΠΙ, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της ανύπαρκτης εταιρίας «φάντασμα» αξιώνοντας χρήματα από τους χρήστες προκειμένου να τους χορηγήσουν άδεια χρήσης ρεπερτορίου.
Ο σκοπός τους είναι οι χρήστες να εμφανιστούν στα δικαστήρια και με την χρήση πλαστών εγγράφων (εφόσον δεν υφίσταται ΑΕΠΙ), να πετύχουν την αθώωσή τους ισχυριζόμενοι ότι έχουν καταβάλει το ποσό που όφειλαν για τα πνευματικά δικαιώματα και επιπλέον να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους με την χρήση “πλαστής” άδειας για να αποφεύγουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις!
Στο έγγραφο που μας παραχώρησε ο καταγγέλλων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσωπο-κλειδί που φέρεται να το υπογράφει και που ο ρόλος του μπορεί να αποδειχθεί κεντρικός.