OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Δραγασάκης: «Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τους Έλληνες φορολογούμενους»

Φωτιές άναψαν οι νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Ο Γιώργος Δραγασάκης δείχνει μια περίεργη επιμονή και εμμονή με τον κίνδυνο να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών , καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες παρεμβαίνει και προαναγγέλλει στη Βουλή το ενδεχόμενο να κληθούν οι φορολογούμενοι να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε και πάλι το εκρηκτικό ζήτημα των κόκκινων δανείων και υποστήριξε ότι εάν δεν δοθεί στο πρόβλημα η σωστή λύση τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Τελικά το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προετοιμάζει  την κοινωνία για κάτι που έρχεται ή σπέρνει τον πανικό για να δεχτούν οι πολίτες ρυθμίσεις που θα μεταβάλλουν το ισχύον καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών;

Ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο πλαίσιο μέτρων είπε πως «είναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις. Πρέπει η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες» και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «είναι θετικό ότι ο κ. Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε ίσως να έχει λεχθεί προ πολλού, οτι τα δύσκολα για τις τραπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό»Νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο.

Την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου είπε πως «Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών» για να προσθέσει: «Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δις ευρώ ενώ σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει  λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα». Τέλος, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice