OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πολιτική έκρηξη στην Αλβανία-Παραιτήθηκε η αντιπολίτευση για να «πέσει» ο Ράμα-Ότι δεν έγινε εδώ για Μακεδονία

Σοβαρή πολιτική κρίση ξέσπασε στην Αλβανία μετά την απόφαση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να «κάψει» τις λαϊκές εντολές, ως τον ύστατο τρόπο ανατροπής της κυβέρνησης του Έντι Ράμα και να αναγκάσουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση του Σαββάτου και η αδράνεια του Ράμα, ο οποίος χλεύασε τις αντιδράσεις, οδήγησε την Αλβανία σε ακραία ρήξη και η χώρα εισέρχεται σε πρωτοφανή πολιτική κρίση.

Νέα μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο και για την Πέμπτη μπροστά στο κτίριο της Βουλής. Σε συνδυασμό με τη σύσσωμη παραίτηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η Αλβανία πορεύεται σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση.

Ο Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραμείνει σε ένα κοινοβούλιο που προέκυψε «μέσω των ψήφων του εγκλήματος και της μαφίας». Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέχει 43 από τις 140 έδρες στη Βουλή. Στην Αλβανία το σύστημα των κλειστών λιστών ορίζει ότι εάν υπάρξει κενή έδρα, η εντολή μεταβαίνει στην επόμενη γραμμή στον αντίστοιχο κατάλογο των κομμάτων.

Ακολούθησε και το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη» (LSI), το οποίο κέρδισε 19 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Ο ηγέτης του δήλωσε ότι υποστηρίζει τα όσα δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα.

Το τελικό “κτύπημα” ήρθε από την πρόεδρο της τρίτης πολιτικής δύναμης της Αλβανίας (LSI) και σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μόνικα Κρυεμάδη, η οποία ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθούν και οι 19 βουλευτές του κόμματος της.

Όπως γίνεται αντιληπτό πλέον στην Αλβανία ξέσπασε σοβαρή και πρωτοφανής πολιτική κρίση που θα οδηγήσει τάχιστα σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που εδώ δεν τόλμησε να πράξει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών και να φρενάρει τις εξελίξεις, έστω να κερδηθεί πολιτικός χρόνος που μπορεί να επέφερε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice