OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κατάργηση ασύλου – Ένα τηλεφώνημα στις αρχές θα είναι αρκετό για να επέμβουν

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και είναι η πρώτη αλλαγή που φέρνει στην λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θέλοντας να δείξει την δική της φιλοσοφία για την αναβάθμιση της ποιότητας τους.

Επί δεκαετίες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ταλαιπωρούνται απόν την δράση εξωγενών ομάδων , που τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια της δράσης τους, μια δράση που συνήθως είναι έκνομη και διαστρεβλώνει το χαρακτήρα τους. Συμπεριφορές βίας αλλά και κέντρα διακίνησης ουσιών. Ακόμη και ομάδες μεταναστών που διακινούν παράνομα εμπορεύματα ( τσιγάρα, μικροσυσκευές, είδη ένδυσης …)  βρίσκουν καταφύγιο σε πανεπιστημιακούς χώρους και τους χρησιμοποιούν ως αποθήκες. Στόχος να αποτελέσουν παρελθόν οι αποκρουστικές εικόνες από πεδία μαχών κουκουλοφόρων και δυνάμεων καταστολής, να σταματήσει το πλιάτσικο που καταργεί την αποστολή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να επέλθει η ομαλότητα στην καθημερινότητα τους.

Με το υπάρχον  καθεστώς οι αστυνομικές αρχές  τυπικά μπορούν να επέμβουν  αυτεπαγγέλτως όταν πρόκειται για κακούργημα ή έγκλημα  κατά της ζωής.  Αν  το αδίκημα  είναι πλημμέλημα, ο   νόμος του ασύλου λέει ότι ο πρύτανης συγκαλεί το πρυτανικό συμβούλιο  και, εφόσον αποφασίσει κατά πλειοψηφία το συμβούλιο, τότε καλεί την Αστυνομία να επέμβει στον πανεπιστημιακό χώρο. Φανταστείτε λοιπόν να είναι σε εξέλιξη μια παράνομη πράξη βίας και να απαιτείτε η σύγκλιση του πρυτανικού συμβουλίου για να δοθεί το πράσινο φως στις αρχές να προστατεύσουν την ζωή κάποιου φοιτητή ή καθηγητή. Η πλήρης κοροϊδία και ανευθυνότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  και με δεδομένη την πολιτική βούληση να τελειώνει το ζήτημα άμεσα πριν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή περίοδος , ένα τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση 100 θα είναι αρκετό για να επέμβουν οι αστυνομικές αρχές.

Θα ισχύσει ότι ισχύει και για κάθε δημόσιο χώρο , που διαπράττεται μια παράνομη πράξη και καλούνται οι κρατικές αρχές να επέμβουν. Μια καταγγελία ενός φοιτητή, ενός καθηγητή ή ακόμα  και ενός περαστικού, θα είναι αρκετή για να έχει το πράσινο φως η Αστυνομίαµία να κινηθεί για κάθε αυτόφωρη πράξη. Για παράδειγμα, εάν ένας φοιτητής πέσει θύμα  βιαιοπραγίας στο πανεπιστήμιο του, θα μπορεί ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του να ειδοποιεί τις Αρχές, ώστε αυτές να επέμβουν  μέσα στον χώρο.

Βέβαια πανεπιστημιακοί κύκλοι επισημαίνουν  ότι δεν είναι μόνο θέμα κατάργησης του ασύλου , αλλά και πολιτικής της Ελληνικής Αστυνομίας , μιας και θυμίζουν ότι και στα Εξάρχεια έχουν την δυνατότητα επέμβασης αλλά αυτό για πολιτικούς και άλλους λόγους δεν γίνεται. Μπορεί λοιπόν το άσυλο να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και με αλλαγή της φιλοσοφίας στις αστυνομικές αρχές , που θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Το έγκλημα είναι έγκλημα, όπου και αν διαπράττεται ,είτε είναι στο δρόμο είτε είναι μέσα σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα.

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας σε δεύτερο χρόνο μελετά και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Μέτρα όπως η θεσμοθέτηση ελέγχου στην είσοδο των ιδρυμάτων με υπηρεσίες ασφαλείας και χρήση ειδικού κωδικού εισόδου στην πανεπιστημιακή κοινότητα και μόνο, τα οποία θα αποτελέσουν σημεία διαλόγου με τις πρυτανικές αρχές.

 

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice