OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ώρες αγωνίας στην Αλβανία από τον ισχυρό σεισμό – Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών, εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 30 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει τη γειτονική χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και ήταν διάρκειας 20 δευτερολέπτων.

Στην πόλη Τουμάνε, που βρίσκεται στη δυτική Αλβανία, κατέρρευσαν τρία κτίρια, στο Δυρράχιο έμειναν μόνο συντρίμμια από ένα ξενοδοχείο και στην πόλη Κούρμπιν ένας κάτοικος έχασε τη ζωή του – όταν στον πανικό του κατά τη διάρκεια του σεισμού – έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρισκόταν στον τρίτο όροφο.

Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν έπειτα από το ισχυρό χτύπημα των 6,4 Ρίχτερ, κάποιοι εξ αυτών ήταν μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ, με τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερο σεισμός.

Η στιγμή του ισχυρού σεισμού

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αλβανίας μετά τον σεισμό με το χάος και τον πανικό να επικρατούν.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο και 31 χιλιόμετρα από τα Τίρανα,

Συνολικά στα Τίρανα περίπου 160 πολυκατοικίες, σπίτια, καταστήματα και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές με τους τοπικούς φορείς να δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σκηνές και κρεβάτια, καθώς πάρα πολλά σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν έπειτα από τον σεισμό.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν περισσότερες από 1000 κλήσεις και ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, ευτυχώς οι περισσότεροι εξ αυτών όχι σοβαρά. Όπως πρόσθεσε η ίδια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις οι εννέα αντιμετωπίζονται ως σοβαρά περιστατικά.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έκανε γνωστό πως 11 άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια και εξήγησε ότι έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν με κάθε τρόπο η Ιταλία, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Βίντεο και φωτογραφίες από τα συντρίμμια που άφησε στην πόλη Τουμάνε ο ισχυρός σεισμός

Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από το απόγευμα της Τρίτης η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice