OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

45 εκ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. υπό απειλή λόγω κορονοϊού: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο

Την εκτίμηση ότι περίπου 45 εκατ. θέσεις εργασίας στα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής αστάθειας, λόγω των μέτρων social distancing για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Κωνσταντίνος Πουλιάκας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 23% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πουλιάκα, οι εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε από κοινού με τον Τσέχο συνάδελφό του, Γίρι Μπράνκα (Jiri Branka), επίσης εμπειρογνώμονα στο Cedefop, είναι συντηρητικές, όπως λέει.

Ειδικά για την ελληνική αγορά εργασίας, παρόλο που τα ευρήματα χρειάζονται -όπως διευκρινίζει- περαιτέρω επιβεβαίωση, η εκτίμηση είναι ότι περίπου το 30% της συνολικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους, αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ρίσκο έκθεσης στον ιό και άρα ανάγκης για social distancing (κοινωνική απόσταση).

Τα μέτρα τήρησης κοινωνικής απόστασης, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την τρέχουσα και μελλοντική εργασιακή απόδοση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κλάδων της αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επαγγελματική ευημερία εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα και συνολικά στην ενωμένη Ευρώπη.

Νέος ιός, νέος δείκτης

«Η έρευνα που κάναμε με τον συνάδελφο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου δείκτη έκθεσης στην Covid-19 (Cov19R index), χρησιμοποιώντας στοιχεία από δύο πανευρωπαϊκές έρευνες του Cedefop, την ευρωπαϊκή έρευνα για τις δεξιότητες και την αγορά εργασίας (European skills and jobs survey) και την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Δεξιότητες, που βασίζεται σε διαδικτυακές αγγελίες», εξηγεί ο κ. Πουλιάκας.

Ο δείκτης έχει «χτιστεί» με βάση τη λογική ότι όσες δουλειές απαιτούν μεγαλύτερη εγγύτητα και συνεργασία με άλλους ανθρώπους, καθώς και παροχή υπηρεσιών από πρόσωπο σε πρόσωπο (π.χ., σε πελάτες, ασθενείς ή σπουδαστές), αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης στις αρνητικές συνέπειες του ιού, όπως και στην ανάγκη «κοινωνικής απόστασης», στο άμεσο και το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, σε δουλειές που απαιτούν υψηλές ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι κατά συνέπεια δυνατόν να εκτελεστούν και από απόσταση (μέσω τηλεργασίας ή άλλης μορφής remote working), η τιμή του δείκτη έκθεσης στις αρνητικές συνέπειες του Covid-19 στην αγορά εργασίας είναι μειωμένη.

«Για κάποια επαγγέλματα, η αρνητική επίδραση στην απασχόληση είναι μικρότερη λόγω της κρισιμότητάς τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή ιατρικής φροντίδας/επαγγελματίες υγείας, που ενώ έχουν αυξημένη έκθεση στον ιό, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν το social distancing», λέει.

Σχετικά Άρθρα

Αιματοκύλισμα στην Χαν Γιουνίς: 70 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις

otavoice

Μαγιόρκα: «Όχι στον υπερτουρισμό» – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

otavoice

«Συναγερμός» για τη λειψυδρία – «Καμπανάκι» για τα αποθέματα νερού στην Αττική

otavoice

Πυρκαγιά στη Βρυσιά Ρόδου – Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

otavoice

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης μέρους της Χαν Γιουνίς για να επέμβει

otavoice

Μακρόν: Η Γαλλία είναι πολύ περήφανη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice