OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«FluxTower» ο πρώτος ελληνικός σταθμός μέτρησης της κλιματικής αλλαγής

Τον πρώτο σταθμό μέτρησης της κλιματικής αλλαγής σε οικοσυστήματα στην Ελλάδα εγκαθιστά το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Περτούλι Τρικάλων, με προδιαγραφές για να ενταχθεί στα παγκόσμια δίκτυα, τα οποία παρακολουθούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για σταθμό τύπου «Flux Tower», ο οποίος θα φέρει μια σειρά από ειδικούς αισθητήρες, που μετρούν τον στροβιλισμό του αέρα πάνω από την κώμη των δένδρων, καθώς και την ανταλλαγή αερίων θερμοκηπίου, νερού και ενέργειας μεταξύ του δασικού οικοσυστήματος και της ατμόσφαιρας. Η κατασκευή του χρηματοδοτείται με 120.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εφόσον ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί για τη συμβατότητα των μετρήσεών του με τα διεθνή δίκτυα παρακολούθησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «ICOS» και «FluxΝet», θα μπορέσει να αποτελέσει τον πρώτο ελληνικό σταθμό που εντάσσεται σε αυτά.

«Με ενέργειες όπως αυτή, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που καταγράφουν τα αέρια του θερμοκηπίου και προσδιορίζουν τόσο τις εκροές τους από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όσο και τη δέσμευσή τους στις λεγόμενες αποθήκες άνθρακα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των νέων διεθνών δεσμεύσεων για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και μιας σειράς σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, όπως η 525/2013, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών και επιστημονικά υπεύθυνος του εγχειρήματος, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας, εξηγώντας πως «στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού τους επόμενους μήνες και η ένταξή του σε πιστοποιημένα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα σταθμών, όπως το ICOS και το FLUXNET μέσα στο επόμενο έτος».

Σήμερα, στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα» (ICOS) συμμετέχουν με τα εθνικά δίκτυά τους 12 χώρες (Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά τις μετρήσεις τους στέλνουν 134 σταθμοί τριών κατηγοριών: Ατμόσφαιρας, Οικοσυστημάτων και Ωκεανών. Ο σταθμός του ΑΠΘ, εφόσον πιστοποιηθεί, θα προστεθεί στους 81 σταθμούς της δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι λειτουργούν σήμερα πανευρωπαϊκά.

«Όλες οι μετρήσεις θα είναι τυποποιημένες σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ και υψηλής ακρίβειας. Οι τυποποιημένες, υψηλής ακρίβειας και μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις που παράγονται από κάθε σταθμό ξεχωριστά, αλλά και από τα διεθνή δίκτυα σταθμών όπως το ICOS, συνολικά παρέχουν πληροφορίες υποστήριξης πολιτικών και λήψης αποφάσεων σχετικών με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών αυτής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», διευκρίνισε ο κ. Γήτας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Γιαέλ Μπραούν – Πιβέ, επανεξεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπανγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

otavoice

Παρίσι 2024: Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε – Έφτασαν οι πρώτες αποστολές

otavoice

Washington Post: Ο Ομπάμα πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητα του

otavoice

Η Ενέργεια και η Κυκλική Οικονομία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ

otavoice

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice