OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Θλίψη και οργή: Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Σουμελά στον Πόντο – Βανδάλισαν τις βυζαντινές τοιχογραφίες

Η έκταση των βανδαλισμών είναι ενδεικτική του μίσους που χαρακτηρίζει το τουρκικό καθεστώς για τη χώρα μας και την ιστορίας.

Ακόμη μια μεγάλη και ανίερη πρόκληση δέχεται η Ελλάδα και η Ορθοδοξία μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Θύμα» του φονέα των λαών και σουλτάνου αυτή τη φορά η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Άγνωστοι προξένησαν τεραστίων διαστάσεων καταστροφές στις περίφημες και ιστορικές τοιχογραφίες της Μονής, κατά το διάστημα που ήταν κλειστή για επισκευές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν σβηστεί ή έχουν γραφτεί ονόματα επάνω σε όλα τα πρόσωπα των τοιχογραφιών, εκτός από όσες βρίσκονται στην οροφή και δεν μπορούσαν να τα φτάσουν οι βάνδαλοι. Τις καταστροφές είδαν και αποτύπωσαν επισκέπτες από τις 28 Ιουλίου και μετά οπότε και άνοιξε ξανά η Μονή ως μουσείο, (ήταν κλειστή πέντε χρόνια για αναστηλώσεις και συντηρήσεις). Γενικά, οι αγιογραφίες δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση, λόγω του ότι δεν συντηρούνται κανονικά, αλλά στην προκείμενη περίπτωση είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού πως πρόκειται για εκτεταμένους, θρασύτατους βανδαλισμούς.

Κάποιοι λένε πως καταστροφές υπήρχαν και πριν, ωστόσο άλλοι αναφέρουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως έχουν αναλάβει αυτό το «ιερό» καθήκον. Καθώς η αυτοψία στην μακρινή περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι αδύνατη, θα πρέπει να αναμένουμε την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον Δεκαπενταύγουστο για να μάθουμε την αλήθεια και την έκταση των καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι απολύτως καταδικαστέο και  αποτελεί πρόκληση προς την Ορθοδοξία.

Βέβαια η βιασύνη για μια ακόμη φορά του Πατριάρχη να αποδώσει τα εύσημα στον Ερντογάν για τις εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία Σουμελά δείχνει πως το Φανάρι είναι δέσμιο στις επιταγές και στις ορέξεις  της Οθωμανικής Πύλης. Θα περίμενε κάποιος προτού υπάρξει οποιαδήποτε δήλωση να έχουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Μονή και να συνυπολογίσουν την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πολωνή ευρωβουλευτής στην Φον Ντερ Λάιεν – «Η θέση σου είναι στη φυλακή»

otavoice

Η Γιαέλ Μπραούν – Πιβέ, επανεξεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπανγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

otavoice

Παρίσι 2024: Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε – Έφτασαν οι πρώτες αποστολές

otavoice

Washington Post: Ο Ομπάμα πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητα του

otavoice

Η Ενέργεια και η Κυκλική Οικονομία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ

otavoice