OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η  Λέσβος μετά τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Για τη φωτιά στη Μόρια, την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν βρεθεί στον δρόμο μετά την εκκένωση του καταυλισμού μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε στην ΕΡΤ1, διερευνώνται τα αίτια και ο τρόπος εκδήλωσης της φωτιάς, ενώ τόνισε ότι το “πρώτο που θα γίνει είναι η άμεση κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, “θα απαγορευθεί και η προσπάθεια όσων διέμεναν στον καταυλισμό να απομακρυνθούν από το νησί στο πλαίσιο των μέτρων περιχαράκωσης προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού στην ευρύτερη κοινότητα”. Ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε ακόμη ότι “θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών” και ότι θα “υπάρξει πρόνοια και για τους πιο ευάλωτους”.

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Κοινοτάρχης Μόριας: “Κυκλοφορούν παντού, να βρεθεί συνολική λύση σήμερα”

Ακόμη δυσκολότερη θα είναι η ημέρα από τη νύχτα σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μόριας εξαιτίας της φωτιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το ΚΥΤ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαστρογιάννης στο enikos.gr, αυτήν την ώρα συνεχίζουν να υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς μέσα στον καταυλισμό, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες από αέρος με ελικόπτερο, προκειμένου να σβήσουν όλες οι εστίες.

Όσο για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ, όλοι έχουν βγει και κυκλοφορούν στους γύρω δρόμους, είτε στον κεντρικό, είτε κάτω από δέντρα στους ελαιώνες, με τον κ. Μαστρογιάννη να ζητεί να βρεθεί άμεσα συνολική λύση. «Εάν δεν βρεθεί σήμερα συνολική λύση, δεν θα βρεθεί ποτέ» τόνισε ο Κοινοτάρχης Μόριας στο enikos.gr, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του καθώς ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες υπάρχουν ορισμένοι που έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου 

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9:30 στο Μέγαρο Μαξίμου,για την κατάσταση στη Μόρια,  υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου του διοικητή της ΕΥΠ  Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρέμβαση για την κατάσταση στην Λέσβο έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice

Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη – Μόλις 40 στους100 έλληνες θα πάνε διακοπές

otavoice

Νέα πυρκαγιά στην Τζιά – Εκκένωση περιοχών Καστελάκια – Κούνδουρος

otavoice

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο «τιμόνι» της Κομισιόν μια ακόμη πενταετία με 401 ψήφους

otavoice

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης – Ζημιές σε σπίτια

otavoice

Live από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκλογή Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

otavoice