OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη

Υπό “πολιορκία” βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δέχεται ασφυκτική πίεση τις τελευταίες 20 ημέρες δεδομένης της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και το επόμενο 10ημερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας και “βαρόμετρο” για τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης.

Τη στιγμή που η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Την Πέμπτη συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων, ενώ τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κινητικότητα, που ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία, καθώς αποτυπώνουν την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, που θεωρείται πιο μεταδοτική από το γνωστό στέλεχος.

Η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ραγδαία, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα, θέτοντας σε κατάσταση “συναγερμού” τις αρχές. Η εκδοχή ενός καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα μπορεί να μην επελέγη στην παρούσα φάση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν ειδικοί που εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε τουλάχιστον 500 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους και 3.000 κρούσματα ημερησίως. Σημειώνεται ότι το ζήτημα ενός καθολικού lockdown συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ ήταν πολλές οι φωνές που τάχθηκαν υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, ωστόσο, δεν μπήκε τελικά σε ψηφοφορία, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί εάν επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία νότια Καρπάθου-Κάσου

otavoice

Πανελλαδικές 2024: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

otavoice

Η συγχώνευση Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής (live)

otavoice

Αλλαγή σκηνικού με βροχές και χαλαζόπτωση …σε περιοχές της Λάρισας

otavoice

Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί τις επικοινωνίες – Πόσο θα διαρκέσει

otavoice

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

otavoice