OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συναγερμός για ρουκέτες τη νύχτα στο βόρειο Ισραήλ

Για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.

Μέχρι εδώ, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στον βόρειο τομέα της χώρας.

Όμως σήμερα ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία (βόρεια).

Από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν σκοτωθεί 67 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 388 τις τελευταίες ημέρες.

Η οργάνωση  Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.

Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

 

Χερσαίες επιχειρήσεις προετοιμάζει το Ισραήλ, κατά της Χαμάς 

Σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόρνικους ανακοίνωσε ότι το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας μιας χερσαίας επιχείρησης στη λωρίδα της Γάζας.

Παρά ταύτα, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κάποια διαταγή ώστε να ξεκινήσει η στρατιωτική επέμβαση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια των προετοιμασιών για την επέμβαση και ορισμένες οδηγίες δίδονται από το γενικό προσωπικό.

Επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε “μαζική” ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό εβραίων και αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

“Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου”, ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η χθεσινή κατάρρευση του 14οροφου κτιρίου στη Γάζα, που φιλοξενούσε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Άκσα, που δημιουργήθηκε από τη Χαμάς, μετά από  επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί προειδοποιητική ενημέρωση για εκκένωση.

 

Σχετικά Άρθρα

Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο

otavoice

Συνάντηση Μελόνι – Ζελένσκι στο οικονομικό φόρουμ του Τσερνόμπιο

otavoice

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στα περίπτερα της 88ης ΔΕΘ

otavoice

ΗΠΑ: Aπετράπη «τρομοκρατική» ενέργεια εναντίον Εβραίων της Νέας Υόρκης την 7η Οκτωβρίου

otavoice

Σύγκρουση σκάφους λιμενικού με ταχύπλοο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες

otavoice

Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία – Αναμένεται επανεκλογή του Αμπντελματζίντ Τεμπούν

otavoice