OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βία και αίμα στην Αϊτή – Έφοδοι συμμοριών σε αστυνομικά τμήματα για την αρπαγή όπλων

Συμμορίες επέδραμαν σε αστυνομικά τμήματα για να αρπάξουν όπλα στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, καθώς οι συγκρούσεις ανάμεσά τους κλιμακώνονται: μία ανάγκασε χιλιάδες κατοίκους νότιας συνοικίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η δράση των συμμοριών εξαπλώνεται στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πολιτικής αναταραχής και επιδεινούμενου οικονομικού μαρασμού. Ομάδες κακοποιών, που συχνά διαθέτουν περισσότερο και ισχυρότερο οπλισμό από τις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας, συγκρούονται η μια με την άλλη για τον έλεγχο εδαφών.

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως «ανησυχεί βαθιά» για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης βίας στους πολίτες, επισημαίνοντας πως έχουν υπάρξει αρκετές παρόμοιες συγκρούσεις που ανάγκασαν κόσμο να εκτοπιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Στην Αϊτή καταγράφεται ταυτόχρονα έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, την ώρα που αναμένεται – στα τέλη Ιουνίου – να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί εάν θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα ή όχι.

Σημειώθηκαν έφοδοι σε έξι αστυνομικά τμήματα το Σαββατοκύριακο. Οι δράστες σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και έκαψαν τα πτώματά τους σε μία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με ΜΜΕ. Σε μια δεύτερη έφοδο, επιθεωρητής της αστυνομίας που αρνήθηκε να παραδώσει τον οπλισμό του τμήματός του στους κακοποιούς εκτελέστηκε εν ψυχρώ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Λεόν Σαρλ επιβεβαίωσε δύο επιθέσεις και τον θάνατο του επιθεωρητή. Διαβεβαίωσε ότι οι αρχές εντείνουν την προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις συμμορίες.

Είπε ακόμη ότι η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο δρόμου προς νότο από την πρωτεύουσα, που παρέμενε αδιάβατος εξαιτίας αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στη συνοικία Μαρτισάν από την περασμένη Τετάρτη.

Στην πρόσφατη έξαρση της βίας έχουν σκοτωθεί κάπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους αθώοι πολίτες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή από τη γειτονιά τους, καθώς κακοποιοί πυρπόλησαν σπίτια και επιχειρήσεις, ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας της Αϊτής σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

otavoice