OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κορονοϊός: Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει έκτακτα μέτρα

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της επιδημίας. Τη στιγμή που κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς, με παράλληλη εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης “Δέλτα”, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να τηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες και να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Και αυτό γιατί αποτελεί ζητούμενο αφενός η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας και η ανάκαμψη της οικονομίας με κινητήριο μοχλό τον τουρισμό και αφετέρου η αντιμετώπιση της κατάστασης με την πανδημία, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η λήψη έκτακτων μέτρων για το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με βάση τα έως τώρα στοιχεία, παρόλο που δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις στην ενημέρωση της Πέμπτης. Βασικά “αγκάθια” αποτελούν η διασκέδαση και οι μετακινήσεις προς και από τα νησιά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι ειδικοί συνεδρίασαν την Πέμπτη προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και στο τραπέζι βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να ζητείται αρνητικό rapid test κατά την επιστροφή των ανεμβολίαστων τουριστών από τα νησιά.

Από τη στιγμή που δεν έγιναν ανακοινώσεις στην ενημέρωση, φαίνεται πως δεν υπήρξαν αποφάσεις επί του ζητήματος, ενώ σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να γίνονται rapid test στα νησιά, προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια ανακοινωθούν. Όσον αφορά στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν αργότερα και όχι στις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος. Ακόμη ένα σενάριο, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κλειστοί χώροι να ανοίξουν μεν στις 15 Ιουλίου, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ειδικοί και κυβέρνηση φαίνεται πως επεξεργάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν και πληροφορίες του mega αναφέρουν πως πιθανόν κάποια να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα, ώστε να γνωρίζουν τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επιχειρηματίες τι θα συμβεί, πότε και πώς. Δεν αποκλείεται, επίσης, η λήψη στοχευμένων μέτρων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με τα κρούσματα και τις συρροές.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, είναι πιθανόν να γίνουν και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Σε πρώτη φάση, φαίνεται πως θα ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν θα έχουν επαφή με το κοινό. Για αργότερα, τον Αύγουστο ή στις αρχές του Σεπτέμβρη, φαίνεται πως μετατίθεται η συζήτηση για τους εκπαιδευτικούς.

Τα κρούσματα και η επιδημιολογική εικόνα

Την Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2.000, γεγονός που εντείνει την ανησυχία. Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα 2.107 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν 1.296 νέα κρούσματα από μεταλλάξεις που αφορούν στην περίοδο 01 Μαΐου 2021 έως 02 Ιουλίου 2021. Απ’ αυτά τα 67 αφορούν στην ινδική μετάλλαξη, γνωστή και ως “Δέλτα”. Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι “πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο της επιδημίας η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμη περισσότερο στα 23 έτη. Δηλαδή, μειώθηκε κατά σχεδόν μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Όμως αρχίζουμε να βλέπουμε μία μικρή αύξηση στους ενήλικες 35-55 ετών ενώ ευχάριστο είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice