OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σοκ στην Αϊτή: Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο Πρόεδρος της χώρας

Ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε στο σπίτι του σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κλοντ Ζοζέφ.

Ο Μοΐζ σκοτώθηκε τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ οι δράστες ήταν πολλοί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Η Πρώτη Κυρία, Μαρτίν, τραυματίστηκε από σφαίρες κατά την επίθεση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον αναλαμβάνει την εξουσία, καταδικάζοντας την «απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», ενώ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία. «Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της κατάστασης» πρόσθεσε.

 Σε “κατάσταση πολιορκίας” κηρύχθηκε η χώρα

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση πολιορκίας», γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του αποκτά επιπρόσθετες εξουσίες.

«Εφαρμόζοντας πιστά το άρθρο 149 του Συντάγματος, προήδρευσα του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου και αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση πολιορκίας σε όλη τη χώρα», ανέφερε, σε ομιλία του στην κρεολική γλώσσα, που μεταδόθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο ντοκουμέντο φέρεται να τράβηξε ένας από τους γείτονες του Ζοβενέλ Μοΐζ. Στα πλάνα φαίνονται οι δράστες της επίθεσης με όπλα στα χέρια να εισβάλλουν στο σπίτι του προέδρου της Αϊτής.

https://youtu.be/cGKynTGtVJs

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στην χώρα επικρατεί μια χαοτική κατάσταση και το κλίμα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο στην πρωτεύουσα Πορτ ντε Πρενς .

Ο 53χρονος πολιτικός ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της χώρας τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την αποχώρηση του προκατόχου του,Michel Martelly. Η θητεία του συνοδεύτηκε από πολλές αναταράξεις και εκδηλώσεις βίας, ενώ τον είχαν κατηγορήσει για διαφθορά. Στην Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα στον πλανήτη, τους τελευταίους μήνες η οικονομική κρίση είχε βαθύνει, προκαλώντας και πολιτική κρίση. Η εγκληματικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα όπως και οι απαγωγές για λύτρα τους τελευταίους μήνες, αντικατοπτρίζοντας περαιτέρω την αυξανόμενη επιρροή των ένοπλων συμμοριών στη χώρα της Καραϊβικής.

O Ζοβενέλ Μοΐζ είχε έρθει αντιμέτωπος με άγριες διαδηλώσεις όταν αναδείχθηκε στο αξίωμα της προεδρίας του 2017. Τότε, η αντιπολίτευση τον είχε κατηγορήσει ότι προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει τη δικτατορία στη χώρα, υπερβαίνοντας τις εξουσίες του με απολυταρχικό τρόπο.

Πρώην ιδιοκτήτης φυτειών, αυτοαποκαλούνταν «άνθρωπος της μπανάνας». Φέτος, οι αντίπαλοί του τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε υπερβεί τη θητεία του, η οποία υποτίθεται τελείωνε στις 7 Φεβρουαρίου.

O ίδιος ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε την εξουσία ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Είναι ένας από τους μόλις 11 ανθρώπους που έχουν εκλεγεί σε εθνικό επίπεδο στη διακυβέρνηση της Αϊτής, σύμφωνα με το in.gr. Τους τελευταίους 18 μήνες κυβερνούσε με συνεχή διατάγματα, ενώ μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπηρετήσει υπό την επιτήρησή του έξι διαφορετικοί πρωθυπουργοί.

Ο ίδιος ο Μοΐζ επιθυμούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, το οποίο θα εισήγαγε ένα πιο… προεδρικό – και κατ’ επέκταση απολυταρχικό – κοινοβουλευτικό σύστημα.

Κλείνει τα σύνορα η Δομινικανή Δημοκρατία

Στο μεταξύ, η Δομινικανή Δημοκρατία, η μοναδική χώρα που διαθέτει χερσαία σύνορα με την Αϊτή, ανακοίνωσε ότι κλείνει αμέσως τα σύνορα αυτά. «Δώσαμε εντολή να κλείσουν αμέσως» τα σύνορα, μήκους 380 χιλιομέτρων, των δύο χωρών που μοιράζονται το νησί Ισπανιόλα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σεϊνέτ Σάντσες.

«Λυπόμαστε και καταδικάζουμε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ και της πρώτης κυρίας, Μαρτίν Μοΐζ. Το έγκλημα αυτό είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής τάξης της Αϊτής και της περιοχής», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Λουίς Αμπινάντερ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν δύσκολες. Περίπου 500.000 Αϊτινοί ζουν παράνομα στη Δομινικανή Δημοκρατία και η παράτυπη μετανάστευση είναι ένα συνεχές αγκάθι στις σχέσεις τους. Ο πρόεδρος Αμπινάντερ φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα τείχος ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων.

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice