OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αφγανιστάν: Εκρήξεις έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ- Πληροφορίες για τουλάχιστον 13 νεκρούς

Ισχυρή έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ακόμη η εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί είναι ασαφής, ωστόσο σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, την επίθεση πραγματοποίησαν βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν προειδοποιεί για τον κίνδυνο κι άλλης έκρηξης και ζητά από τους Αφγανούς να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο.

Υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουν τραυματιστεί Αφγανοί που περίμεναν έξω από το αεροδρόμιο και Αμερικανοί στρατιώτες.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν τουλάχιστον 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι κλειστή η πρόσβαση στο τμήμα του αεροδρομίου που ελέγχουν οι Αμερικανοί.

Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης ήταν γνωστή από μέρες και οι Δυτικές δυνάμεις προειδοποιούσαν από νωρίς τους Αφγανούς να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο.

Από το πρωί -σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica- οι Αμερικανοί στέλνουν επείγον μήνυμα: «Αξιόπιστη πληροφορία για επίθεση. Μην πηγαίνετε στο αεροδρόμιο», με την πρεσβεία να προειδοποιεί για τον κίνδυνο σε 3 συγκεκριμένες πύλες. Ωστόσο, παρά τον διεθνή συναγερμό, όπως είπε Δυτικός διπλωμάτης στο Reuters, «ένα πολύ μεγάλο πλήθος συνωστίζονταν στις εισόδους του αεροδρομίου».

Τελευταίες πτήσεις

Από νωρίς σήμερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρομοκρατική απειλή, οι ξένες δυνάμεις ανακοίνωναν ότι ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ίδια ώρα πολλές χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι, με τα πόδια ή με λεωφορεία, που αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις και βρίσκονταν κοντά και γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να μείνουν άλλο και να διασώσουν περισσότερους ανθρώπους», αλλά σήμερα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιχείρησή τους.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, αλλά και η Αυστραλία, κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, οι δυτικές χώρες δήλωναν ότι σταματούν τις πτήσεις από την Καμπούλ.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν ότι οι τελευταίες πτήσεις τους πραγματοποιούνται σήμερα, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Χθες, Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις της Δανίας.

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούν στην απομάκρυνση των στρατιωτών τους από την Καμπούλ και κατά το δυνατόν όσων Αφγανών μπορούν, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, δήλωσε ότι οι γαλλικές αποστολές θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Σε διαδικασία απομάκρυνσης έχουν προχωρήσει και οι τουρκικές δυνάμεις, προφανώς εγκαταλείποντας τα σχέδια να παραμείνουν μετά την απόσυρση των Αμερικανών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρομοκρατική απειλή. Η Άγκυρα πάντως δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί να βοηθήσει στη διαχείριση του αεροδρομίου, που της έχουν προτείνει οι Ταλιμπάν.

Άμεση και σοβαρή απειλή

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι, σημείωνε ότι η απειλή για τρομοκρατική επίθεση ήταν «άμεση» και «πολύ σοβαρή» και για τον λόγο αυτό «το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκκληση σε όσους επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, να μείνουν σε ασφαλείς τοποθεσίες και να περιμένουν νέα ενημέρωση».

Επίσης, αξιωματούχος του NATO τόνισε ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να αγνοηθεί, τονίζοντας ότι «οι Δυτικές δυνάμεις δεν θέλουν υπό καμία συνθήκη να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση, ούτε ως αμυνόμενες, με το Ισλαμικό Κράτος».

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους, που μετέφερε περίπου 100 Αφγανούς, μετά την απογείωσή του, αλλά χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice