OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – 20 σπίτια κάηκαν, 16 τραυματίες

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.
Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Δεκαέξι τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι 38 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού από την παραλία Μπούκα Καμαρών και τα Πεύκα, στο λιμάνι του Αιγίου, όπου εξετάστηκαν προληπτικά από πλήρωμα ασθενοφόρου οχήματος.

“Κάηκαν περισσότερα από 20 σπίτια”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως “πολλά είναι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί”, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του, τα κατεστραμμένα σπίτια, ολοκληρωτικά ή μερικώς, είναι “περισσότερα από 20, αλλά μπορεί να είναι περισσότερα”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίνος: “Δυστυχώς έχουμε πολλά σπίτια που έχουν και ολοκληρωτική και μερική καταστροφή. Καταστράφηκαν τεράστιες περιουσίες. Ένα μεγάλο χωριό, η Ζήρια, από εκεί ξεκίνησε η φωτιά, αλλά και το χωριό των Καμαρών και η παραλία του Λαμπιρίου και της Αγκονιάς υπέστησαν τρομερές καταστροφές. Από τις πρώτες ενδείξεις είναι πάνω από είκοσι σπίτια αλλά μπορεί να είναι και πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ να έχω εκτίμηση αυτήν τη στιγμή γιατί η φωτιά συνεχώς αναζωπυρώνεται εντός των οικιστικών ιστών των χωριών γιατί έχει περάσει μεν, αλλά είναι χωριά κατάφυτα, με μεγάλη βλάστηση, έχουν πολλά πεύκα γύρω από τους οικισμούς και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση” σημείωσε ο κ. Ντίνος.

Σχετικά με τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς, “με τον πρώτο καπνό έτρεξα εκεί που υπήρξε η πρώτη αναζωπύρωση. Ακριβώς στο σημείο της πυρκαγιάς της προηγούμενης εβδομάδας. Η μικρή αυτή πυρκαγιά σε πολύ μικρό χρόνο εξαπλώθηκε, μάλλον άργησαν και τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να έρθουν και αυτό προκάλεσε την τεράστια καταστροφή στην περιοχή”.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, “η πυρκαγιά στην ίδια περιοχή το 1995 κατέκαιγε 10 μέρες, καταλαβαίνετε για τι περιοχή μιλάμε” και πρόσθεσε “είναι τόσο πυκνή η βλάστηση που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει”. Όπως είπε ακόμη, “όλο το βράδυ υπάρχει ένας πόλεμος των κατοίκων και των μέσων για να περιοριστούν οι εστίες”.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Η Καμάλα Χάρις ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για το χρίσμα των Δημοκρατικών

otavoice

Τραμπ για Μπάιντεν: Ήταν ο χειρότερος – Πιο εύκολο να ηττηθεί η Καμάλα Χάρις

otavoice

Χάλκινο μετάλιο στο Eurobasket U20, για την «γαλανόλευκη»

otavoice

Ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από τις Προεδρικές Εκλογές- Το χρίσμα στην Καμάλα Χάρις

otavoice

“Πάρτι ληστο-συμμοριών” – Πληρώνουμε έως 300% πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη

otavoice

Πανσέληνος του Ελαφιού: Απόψε η εντυπωσιακή θέασή της

otavoice