OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μεζονάβ: “Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο”

Υπέρ της ελληνικής θέσης για το σχέδιο του East Med τάχθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ κατά την ενημέρωση που έκανε στον ελληνικό Τύπο με αφορμή την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας παράλληλα τη διαρκή στήριξη της Γαλλίας στο πλευρό «της συμμάχου και εταίρου Ελλάδας».

«Ο East Med παραμένει ένα σχέδιο ενδιαφέρον, αλλά σήμερα οι οικονομικές συνθήκες συνηγορούν στην αναζήτηση άλλων τρόπων προμήθειας ενέργειας και κυρίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει ο East Med μια στρατηγική ή πολιτική υπόθεση, αλλά να δούμε μόνον τα γεγονότα τα οποία δείχνουν ότι οικονομικά είναι πιο λογικό να προωθήσουμε άλλα σχέδια», είπε ο Γάλλος πρέσβης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κρίσης στην Ανατ. Μεσόγειο εν μέσω της γαλλικής προεδρίας απάντησε ότι «σήμερα δεν έχω στοιχεία που θα με οδηγούσαν στη σκέψη ότι πάμε σε μια κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο». Υπενθύμισε πάντως «τα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα, στα οποία η Γαλλία αντέδρασε και το έκανε με τρόπο σταθερό και καθαρό στηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο». Και αν κάτι συμβεί, πρόσθεσε, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου «θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση».

Ο κ. Μεζονάβ είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει διάλογος με τη Ρωσία όπως και με την Τουρκία. «Πιστεύω», είπε, «ότι έχουμε ανάγκη από έναν διάλογο με τη Ρωσία όπως και με την Τουρκία και αυτό είναι το πνεύμα των προτάσεων του Γάλλου προέδρου προς τους εταίρους του το 2017 και 2018 εκτιμώντας ότι η απουσία διαλόγου είναι επιβλαβής για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Είτε το θέλουμε είτε όχι η Ρωσία υπάρχει, είναι μια σημαντική δύναμη και κατέχει σημαντικά ατού και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να μιλάμε με τη Ρωσία».

Για το θέμα της απουσίας των Ευρωπαίων στις συζητήσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ο πρέσβης είπε ότι «κρατάει» την καθαρή δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν ότι «δεν μιλάμε για την Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους, δεν μιλάμε για το ΝΑΤΟ χωρίς τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ». Σε αυτό το θέμα το επίπεδο κατανόησης με τους Αμερικανούς είναι πολύ καλό, πρόσθεσε και δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να οργανώσουν συζητήσεις με τη Ρωσία χωρίς τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί σήμερα 18 φάροι σε όλη τη χώρα

otavoice

Τήλος: Εντοπίστηκαν 59 αλλοδαποί – Επιχείρηση διάσωσης εγκύου

otavoice

Αναχαιτίστηκε ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου

otavoice

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Πλάκα Λιτοχώρου – Εκκένωση της περιοχής

otavoice

Ευρυτανία: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μάραθος

otavoice

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του στο Κουρσκ

otavoice