OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κόλαση στη Λέσβο: Ολονύχτια μάχη σε δυο μέτωπα- Κάηκαν σπίτια στα Βατερά(βίντεο)

Στις φλόγες τα Βατερά της Λέσβου, ενώ δυστυχώς έχουν καεί πολλά σπίτια, αγροικίες και επιχειρήσεις, καθώς από το πρωί έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη καίγοντας δασικές εκτάσεις αλλά και πολλούς ελαιώνες. 

Τραγική είναι η κατάσταση στην Δυτική Λέσβο, με το πύρινο μέτωπο να προκαλεί τεράστιες καταστροφές και να απειλεί με ολοκαύτωμα την περιοχή. Οι εικόνες που έρχονται από τα Βατερά είναι συγκλονιστικές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στα Βατερά έχουν να αντιμετωπίσουν και δυο άλλα μεγάλα μέτωπα.

Δύο είναι πλέον τα μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε στις 10 σήμερα το πρωί αντιμετωπίζει η πυροσβεστική υπηρεσία πέραν των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Βατερών. Το ένα μέτωπο κινείται προς τη Βρίσα και ένα δεύτερο προς τον οικισμό Σταυρό.

 Ενημέρωση(10:00): Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά θα δώσουν 100 πυροσβέστες στα μέτωπα της Βρίσας και του Σταυρού που επιχειρούν εκεί. Άλλοι θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε αναζωπυρώσεις στον οικισμό των Βατερών όπου κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και ένα αυτοκίνητο.
Το πρωί της Κυριακής φτάνουν στο νησί πέντε δασοπυροσβεστικά οχήματα με 20 στελέχη προκειμένου να ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς επικουρούμενοι από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ενημέρωση(17.50): Πως διαμορφώνεται αυτή στη στιγμή η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς. ΄Όπως αναφέρει το stonisi.gr σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Λέσβου Πανάγο Κουφέλο, την περιοχή των Βατερών από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχει καεί σημαντικός αριθμός σπιτιών και επιχειρήσεων. Ένα ακόμα μέτωπο κινείται αυτή τη στιγμή από την περιοχή της Βρίσας όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μη περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, προς την περιοχή των Βασιλικών. Τέλος ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς το Σταυρό.

Η πυρκαγιά που καίει δασική έκταση και πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός.

Μάλιστα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Βατερά προς Πολιχνίτο. Ο δήμος έστειλε λεωφορεία για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την περιοχή.

  “Η κατάσταση είναι τραγική” αναφέρει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. “Η φωτιά είναι μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες».

Όπως τόνισε ο κ. Μουτζούρης, «επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει αναρχία. Όλα γίνονται συντονισμένα, όμως η μάχη είναι πολύ δύσκολη, όπως και η φωτιά, καθώς καίει πεύκα».

Μάχη σπίτι σπίτι προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί δίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για έλλειψη μέσων και έμψυχου υλικού στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Παναγιώτη Κουφέλο, έχουν καεί σπίτια στις παρυφές του χωριού και γίνεται μάχη για να σωθούν οι περιουσίες. Όπως είπε εκτός της δασικής έκτασης έχουν καεί πολλά ελαιόδενδρα. Το αισιόδοξο είναι πως την τελευταία ώρα έχουν κοπάσει οι άνεμοι και πνέουν εντάσεως 3 μποφόρ. Όμως η συνέχεια αποδείχτηκε πολύ φιαφορετική αφού η πυρκαγιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο.

Με ορμή και επικίνδυνα προς το δρόμο που συνδέει τη Βρίσα με τα Βατερά κινείται το μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε πως έχει καεί ένα κατάστημα εστίασης και είπε πως,  “έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για την εκκένωση, έχουμε επιτάξει ΚΤΕΛ και έχουν κινητοποιηθεί όλα τα οχήματα του δήμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια”

Όπως είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής η εστία της φωτιάς είναι αρκετά ψηλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

Ωστόσο, το συντονιστικό της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση του οικισμού και εστάλη μήνυμα από το 112. Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων θεωρείται πολύ δύσκολη και επικίνδυνη.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 19 οχήματα και ΠΈΝΤΕ πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Mi8. Συνδράμουν δυνάμεις του Ε.Σ., εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Σχετικά Άρθρα

Σκωτία: Ανακαλύφθηκε ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

otavoice

Ρωσία: Σεισμός 7,2 βαθμών στα ανοιχτά της Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι ΗΠΑ

otavoice

Ουκρανία: Η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επιδεινώνεται

otavoice

Προελαύνουν οι Ουκρανοί σε ρωσικό έδαφος- Οργή της Μόσχας για την είσοδο δημοσιογράφων

otavoice

Φωτιά στους Φούρνους- Εκκένωση περιοχών- Άνεμοι 8 μποφόρ

otavoice

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα μετά τις συνομιλίες, πάνω από 40.000 οι νεκροί – Χαμάς: Ψευδαισθήσεις τα περί κατάπαυσης πυρός

otavoice