OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Καλίν: Δεν αποκλείει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πέταξε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που έδωσε στο NTV, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα στη Νέα Υόρκη,  ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε πως το αν θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο προγραμματισμός μίας συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Δεν ξέρω αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη, είπε απόψε ο Καλίν, στη συνέντευξή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ+, που θα γίνει στην Πράγα έχει προσκληθεί και η Τουρκία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει από τη ΔΕΘ: “Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω και εκείνος δεν επιθυμεί να με δει. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στην Πράγα, η συνεδρίαση της ΕΠΚ που θα είναι η Τουρκία. Aλλά, θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκό φόρουμ προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν αυτή η ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει σχέσεις με Ευρώπη”, είχε πει ο Πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σήμερα, στη Νέα Υόρκη στο Council on Foreign Relations, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να “παίζει” και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία», είπε και επανέλαβε ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα πρόβληματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θιάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice