Η Βόρεια Κορέα υπερασπίστηκε σήμερα την πρόσφατη σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων πυραύλων στις οποίες προχώρησε, παρουσιάζοντάς τη ως νόμιμη άμυνα μπροστά σε αυτές που χαρακτήρισε αμερικανικές στρατιωτικές απειλές.
Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε έξι τέτοιες εκτοξεύσεις σε δύο εβδομάδες. Έκανε την πιο πρόσφατη δοκιμή δύο βαλλιστικών πυραύλων την Πέμπτη.
Την Τρίτη εκτόξευσε, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM), που πέρασε πάνω από τομείς του αρχιπελάγους της Ιαπωνίας, ωθώντας τις αρχές να προτρέψουν κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.
«Η δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου από τη ΛΔΚ (σ.σ. τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, η επίσημη ονομασία της χώρας) είναι μέτρο νόμιμης άμυνας (…) για την υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας και της περιοχής έναντι των άμεσων στρατιωτικών απειλών των ΗΠΑ, που διαρκούν πάνω από μισό αιώνα», ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, δίχως να διευκρινίσει σε ποια αναφερόταν ακριβώς.
Η ανακοίνωση προφανώς αποτελούσε αντίδραση στο ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), κατά την ετήσια σύνοδό του στο Μόντρεαλ (Καναδάς), καταδίκασε χθες Παρασκευή τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, που πολλαπλασιάστηκαν φέτος, χαρακτηρίζοντάς τις απειλή για την πολιτική αεροπορία.
Διαψεύδοντας πως απειλήθηκαν πολιτικά αεροσκάφη, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της απομονωμένης χώρας χαρακτήρισε το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τον ΔΟΠΑ «πολιτική πρόκληση των ΗΠΑ και υποτελών δυνάμεών τους με στόχο να καταφερθεί πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της ΛΔΚ».
Από την πλευρά τους, Σεούλ, Τόκιο και Ουάσινγκτον εντείνουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη, διεξήγαγαν ασκήσεις με τη συμμετοχή αμερικανικού αντιτορπιλικού, που ανήκει στην ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan.
Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών φέτος. Ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας είναι «αμετάκλητο», διαγράφοντας έτσι κάθε πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση.
Δυτικοί αναλυτές κρίνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ αξιοποιεί το αδιέξοδο στα Ηνωμένα Έθνη για να προχωρά σε ολοένα πιο προκλητικές δοκιμές όπλων.
Εδώ και μήνες, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η έβδομη κατά σειρά, πιθανόν στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (16η Οκτωβρίου) και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ (8η Νοεμβρίου).
Πηγή: ΑΠΕ