OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

NATO: “Επικίνδυνη” υπέρπτηση καταδιωκτικών της Ρωσίας πάνω από πλοία του στη Βαλτική

Δυο ρωσικά καταδιωκτικά προσέγγισαν «με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο» στις αρχές αυτής της εβδομάδας πλοία του NATO καθώς έπλεαν στη Βαλτική Θάλασσα εκτελώντας αποστολή ρουτίνας, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η ατλαντική συμμαχία.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης, όταν τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προσέγγισαν τα πλοία ως και σε «ύψος 300 ποδών (91 μέτρων) και απόσταση 80 γιαρδών (73 μέτρων)», χωρίς οι πιλότοι τους να απαντήσουν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των πληρωμάτων των πλοίων να υπάρξει επικοινωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του NATO.

«Το NATO θεωρεί επικίνδυνη και μη επαγγελματική την αλληλεπίδραση αυτή, καθώς έγινε σε γνωστή περιοχή ασκήσεων, που είχε ενεργοποιηθεί για την εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα, και επίσης λόγω του υψομέτρου και της εγγύτητας των αεροσκαφών», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η αλληλεπίδραση αύξησε τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών, σφαλμάτων και δυστυχηματων».

Κατά το δελτίο Τύπου, τα πλοία του NATO ενήργησαν «υπεύθυνα» σε αυτό το περιστατικό, τηρώντας «πλήρως» τους διεθνείς αεροπορικούς και ναυτικούς κανονισμούς.

«Το NATO θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο σε οποιαδήποτε ανάμιξη στη νόμιμη δραστηριότητά του στην περιοχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών, των πλοίων ή των πληρωμάτων του. Το NATO δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν εγείρει καμιά απειλή».

Το συμβάν καταγράφηκε ενώ η ένταση βρίσκεται στα ύψη ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice