OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συμφωνία Γερμανίας και Κατάρ για προμήθεια LNG

Σε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέληξαν η Γερμανία και το Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας του κράτους του Κόλπου. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026 και θα διαρκέσουν 15 χρόνια.

Σε συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέληξαν η Γερμανία και το Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας του κράτους του Κόλπου. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026 και θα διαρκέσουν 15 χρόνια.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, οι οποίες φαινόταν ότι ναυαγούν, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ Σαρίντα αλ Κααμπί ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από την Ντόχα ότι ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Qatar Energy έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία για την προμήθεια LNG. Το αέριο, το οποίο προέρχεται από τα κοιτάσματα North Field East και North Field South, θα πωληθεί στην αμερικανική εταιρία Conoco Phillips, η οποία κατόπιν θα το παραδώσει στη γερμανική Brunsbüttel. Η πρώτη παράδοση έχει προγραμματιστεί για το 2026 και η συμφωνία έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών. Προβλέπει την παράδοση έως και δύο εκατομμυρίων τόνων ετησίως, τα οποία αντιστοιχούν στο 3% των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο.

lng1

Ο κ. Αλ Κααμπί δήλωσε ακόμη ότι η Qatar Energy βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες γερμανικές εταιρίες. «Έχουμε καλές σχέσεις με τις γερμανικές εταιρίες και με τη γερμανική κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ενώ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, με το οποίο μάλιστα μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου. Οι περισσότερες εξαγωγές αφορούν την Ασία – κυρίως τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Πρόσφατα το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας και με την Κίνα, στην οποία θα παραδώσει 108 εκατομμύρια τόνους σε διάστημα 27 ετών. Πρόκειται, όπως είπε ο καταριανός υπουργός Ενέργειας, για τη μεγαλύτερη σύμβαση προμήθειας στην ιστορία της αγοράς LNG.

Μέχρι τώρα η Γερμανία, η οποία ολοκλήρωσε ήδη την κατασκευή του πρώτου από τους πέντε τερματικούς σταθμούς LNG, προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ, μέσω της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Λύση: Από πότε συνιστά «γεωπολιτικό ρίσκο» η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου;

otavoice

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση με drones στην πόλη Ισμαήλ

otavoice

ΕΤΑΑ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομία του Λιβάνου – Το ΑΕΠ της Ρωσίας τονώνεται από το πετρέλαιο

otavoice

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ η διαφορά μας με την Τουρκία

otavoice

Τουλάχιστον 163 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό

otavoice

Αργεντινή: Το 52,9% του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια

otavoice