OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Σουηδία φτωχοποιείται λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού

Δεν είναι ακόμη έξι το πρωί και ήδη δεκάδες άστεγοι σχηματίζουν ουρά έξω από τον κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης για να πάρουν πρωινό-αριθμητικά περισσότεροι από ποτέ-λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και πάνω από 30 χρόνια και προετοιμάζεται για ύφεση. Οι ενδείξεις της φτώχειας είναι ήδη ορατές και η κοινωνική ανισότητα αυξάνεται.

«Τόσο πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για πρωινό», λέει ο Καβιάν Φερντόουσι, ο οποίος είναι υπεύθυνος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που βοηθάει τους άστεγους.

«Στα 13 χρόνια που είμαι υπεύθυνος εδώ, ποτέ δεν έρχονταν τόσοι άνθρωποι», λέει ο ίδιος στο AFP καθώς οι συνάδελφοί του σερβίρουν ντόνατς κανέλας και καφέ.

Η Σουηδία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το εθνικό της νόμισμα, η κορώνα, είναι περισσότερο ανίσχυρο από ποτέ σε σχέση με το ευρώ και η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους.

Η επί μακρόν σταθερή και εύρωστη σουηδική οικονομία είναι σήμερα μια από αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Έπειτα από μια άνοδο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην αρχή του χειμώνα, οι τιμές των τροφίμων αποτελούν σήμερα τον βασικό λόγο ανησυχίας για τους Σουηδούς καθώς έχουν αυξηθεί από πέρυσι κατά 20%.

Ο πληθωρισμός επιμένει περίπου στο 12% από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

“Το πρώτο κύμα πληθωρισμού εντοπίστηκε μόνο στις τιμές της ενέργειας και σε κάποιες εισαγωγές. Αλλά σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη της οικονομία της χώρας”, λέει η Ανίκα Αλέξιους, μια οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO

otavoice

Live η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη ΔΕΘ

otavoice

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Τα μέτρα που αφορούν στη νέα στεγαστική πολιτική

otavoice

Σεπόλια: Παραλίγο τραγωδία με αμαξοστοιχίες – Αποφεύχθηκε σύγκρουση – Παρέμβαση εισαγγελέα

otavoice

Χ. Δούκας: Στο τέλος από το Μαξίμου θα ζητήσουν τη σύλληψή μας

otavoice

Πανελλαδικές 2025: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων – Δείτε τους πίνακες

otavoice