OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γιατί η Κίνα δεν θέλει τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Τσεχίας και απόστρατος ανώτατος αξιωματικός υποστηρίζει πως η Κίνα έχει συμφέρον να συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη και συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη όταν διεκδικεί ειρηνευτικό ρόλο.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας και απόστρατος ανώτατος αξιωματικός υποστηρίζει πως η Κίνα έχει συμφέρον να συνεχίζεται η πολεμική σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη και συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη όταν διεκδικεί ειρηνευτικό ρόλο.

«Η Κίνα δεν μπορεί να γίνει πιστευτή για το ότι θα μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», προειδοποιεί συγκεκριμένα ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, δηλώνοντας στο Politico ότι το Πεκίνο επωφελείται από την παράταση του πολέμου.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Κίνα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως ειρηνοποιός στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας πρόσφατα έναν αόριστο οδικό χάρτη για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Και ενώ οι περισσότεροι δυτικοί σύμμαχοι ήταν δύσπιστοι ως προς τις προτροπές, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία επιμένουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, ο Πάβελ, πρώην στρατηγός και ανώτερος ηγέτης του ΝΑΤΟ, ήταν κατηγορηματικός. Όταν πρόκειται για την Ουκρανία, υποστήριξε, η Κίνα θέλει μόνο το καλύτερο για τον εαυτό της — και, προς το παρόν, αυτό είναι ακόμη περισσότερος πόλεμος.

«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να παρατείνει το status quo», είπε ο Πάβελ, «επειδή μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία σε μια σειρά από παραχωρήσεις». 55fd67b0dda869367446605857998b72_UKRAINE-DRONES-ASSESS

Το Πεκίνο, είπε σε συνέντευξή του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μπορεί να αποκτήσει φθηνό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλους πόρους από τη Μόσχα — με αντάλλαγμα τη συνεργασία του με το Κρεμλίνο «χωρίς όρια». «Είναι επίσης καλό για την Κίνα ότι η Δύση πιθανότατα γίνεται λίγο πιο αδύναμη υποστηρίζοντας την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πάβελ φάνηκαν προφητικά όταν, λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία προκάλεσε αγανάκτηση δηλώνοντας πως οι πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχουν «αποτελεσματικό καθεστώς» στο διεθνές δίκαιο – ένα σχόλιο που ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση για το αν η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Αν και το Πεκίνο τη Δευτέρα αποστασιοποιήθηκε από τις παρατηρήσεις, το περιστατικό πυροδότησε την έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν η Κίνα μπορεί ποτέ να βοηθήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω», είπε ο Τσέχος ηγέτης, ότι «η Κίνα έχει πραγματικό συμφέρον να επιλύσει τον πόλεμο σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Πάβελ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Τσεχίας τον περασμένο μήνα, είπε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να μάθει, να αντλήσει γνώσεις από τη σύγκρουση.

«Η Κίνα αντλεί καθημερινά μαθήματα από τη σύγκρουση», είπε ο Πάβελ. «Παρακολουθούν στενά τι κάνει η Ρωσία, πώς αντιδρά η Δύση».

Σχετικά Άρθρα

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

otavoice

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλατανιά – Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice

Ανεβάζει ρυθμούς η 88η ΔΕΘ – Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies

otavoice

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice